/ - SKRINšOT - NEWS 24, YOUTUBE
21/09/2024 u 16:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Nestvarne scene: Evropa pod vodom, u Africi pao snije

Velika količina snijega pala je u određenim krajevima Južnoafričke republike, dok se Evropa davi u poplavama koje je izazvao ciklon Boris.

Johanesburg i okolni gradovi potpuno su blokirani nakon što je u ovom dijelu svijeta napadao snijeg i napravio pokrivač visine od dva metra, prenose svjetski mediji.

Južnoafrička služba za vrijeme izdala je više upozorenja za subotu, naglašavajući mogućnost snijega, jakih kiša i snažnih vjetrova širom nekoliko provincija. Zajednice se mogu suočiti s izolacijom, prekidima u uslugama i opasnim uslovima vožnje uslijed ovih ekstremnih vremenskih prilika. Stanovništvu se savjetuje da ostanu budni i pripreme se za moguće prekide, prenosi "news24". Upozorenje na snijeg sinoć je bilo na nivou šest, međutim od jutros je podignuto na nivo osam.

Mnoge ljude su obilni sniježni nanosi poprilično iznenadili, a "iol.co.za" prenosi ispovijesti onih koji su zbog toga ostali zaglavljeni u snijegu.

Šantal Pilej (46) vraćala se iz Johanesburga u svoj dom u Čejs Valej, u Pietermaritzburgu, sa mužem, 71-godišnjom majkom i troje djece uzrasta 19, 16 i 13 godina.

- Napustili smo Johanesburg u 16.30 u petak. Stigli smo u Harismit oko 19.30 i tek tada saznali da je cijeli N3 zatvoren zbog snijega - rekla je Pilej.

Pilej je dodala da nisu imali šta da rade osim da ostanu u vozilu.

- Naš posljednji obrok bio je u 18.30. Nemamo hrane ni vode. Bilo je strašno hladno. Ovo je bila veoma teška i zastrašujuća situacija. Bilo je toliko mračno oko nas, a smjenjujući se, pokušavali smo da ostanemo budni. Uprkos okolnostima, pokušavamo da budemo pozitivni i nadamo se da ćemo uskoro dobiti pomoć - zaključila je Pilej.

Prisila Naido, koja putuje sa svojom 75-godišnjom majkom i 33-godišnjom kćerkom, zarobljena je na putu.

- Putujemo za Durban da posjetimo porodicu. Napustili smo Johanesburg u 14.30 u petak i od 18.00 smo zaglavljeni u saobraćaju - rekla je Naido.

Naido je dodala da je njihov posljednji obrok bio ručak u petak.

- Imamo malo vode i nekoliko grickalica. Imamo gorivo i samo jedan pokrivač. Izuzetno je hladno. Snijeg je toliko gust da ne možemo ni da otvorimo vrata automobila. Jedva smo spavale prošle noći jer smo se plašili. Takođe, molili smo se da se putevi očiste do jutra kako bismo mogli da nastavimo put -rekla je Naido.

Jedan muškarac iz Verulama, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da su on i njegova grupa Rambhajan zaglavljeni kod Kjuris Posta.

- Skrenuli smo sa auto-put N3 jer su putevi bili loši i nismo mogli da nastavimo. Na putu smo ka Lenasiji sa našom grupom Rambhajan. Imali smo plan da sviramo. Ja sam u džipu. Trenutno pokušavamo da pronađemo novi put do odredišta. Mislim da vozimo uz R103. U vozilu je toplo, ali napolju je oko pet stepeni - rekao je.

Prem Balram, šef Reakcione jedinice Južna Afrika, izjavio je da su od 04.00 ujutro primili veliki broj poziva od vozača koji su zaglavljeni:

- Pozivaoci su bili zabrinuti za dobrobit starijih i djece koja već oko 12 sati nemaju pristup hrani, vodi i lijekovima, u temperaturama koje su ekstremno niske. Naš helikopter ne može da stigne do porodica jer je prizemljen zbog jake snježne padavine, magle, kiše i loše vidljivosti duž rute - naveo je.

U saopštenju Ministarstva za kooperativnu vlast i tradicionalna pitanja (Cogta) u KvaZulu-Natalu, navedeno je da je Provincijski centar za upravljanje katastrofama koordinisao višesektorske intervencije kako bi obezbjedio pomoć i olakšao raščišćavanje puteva kada je to neophodno:

Kako su naveli, teške vremenske prilike dovele su do zatvaranja auto-puta N3 između Harismitha i Tugela Tula, kao i puta R617 između Kokstada i Underberga.

Apelovali su na stanovnike koji planiraju putovanje da odlože svoje planove zbog trenutnih opasnih uslova:

Za one koji su već na putu, molimo vas da izuzetno pazite i vozite sporije, jer su putevi postali opasno klizavi. Timovi za upravljanje katastrofama ulažu napore da dođu do zaglavljenih vozača i pruže potrebnu pomoć, prenosi "b92".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 16:24