Aleksandar Vučić / screenshot YouTube
08/02/2024 u 23:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vučić: Aktuelna situacija na KiM je u suprotnosti sa rezolucijama UN

On je na vanrednoj sjednici SB o Kosovu rekao da je neposredan povod za sjednicu potez Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu zakazana zbog situacije koja u suprotnosti sa rezolucijama i poveljama UN, a koja bi mogla da uzrokuje nepopravljivu štetu.

On je na vanrednoj sjednici SB o Kosovu i Metohiji, zakazanoj na zahtjev Srbije, rekao da je neposredan povod za sjednicu potez Centralne banke Kosova kojom se zabranjuje dinar od 1. februara, čime je izvršena kulminacija napada na Srbe i nealbansko stanovništvo, budući da je njihov opstanak na teritoriji južne srpske provincije u ogromnoj mkeri direktno zavisan od priliva dinarskih sredstava, prije svega iz budžeta Republike Srbije.

– Podaci da Republika Srbija iz ovog budžeta isplaćuje 60.946 plata i penzija na Kosovu i Metohiji, 2.430 stipendija za studente i da finansira narodne kuhinje koje zadovoljavaju osnovne potrebe oko 2.000 socijalno najugroženijih građana, pokazuju da je ova mjera napad prije svega na srpsko stanovništvo i da situaciju na teritoriji Kosova i Metohije čini teškom. Samo ove brojke jasno pokazuju da ogroman broj stanovnika na teritoriji Kosova i Metohije direktno ili indirektno zavisi od dinarskih primanja iz budžeta Republike Srbije. Usljed toga, očito je da zabrana dinarskog platnog prometa, odnosno ukidanje dinara kao sredstva plaćanja, direktno lišava ogroman broj stanovnika osnovnih ličnih sredstava za život – rekao je Vučić.

Istakao je i da 1.794 srpskih i nealbanskih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Kosova i Metohije direktno zavisi od dinarskih subvencija iz Republike Srbije, dok opstanak 922 privredna subjekta u vlasništvu Srba na Kosovu i Metohiji, koji su direktno zavisni od dinarskog platnog prometa, više operativno nije održiv i moguć.

Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se teror prištinskog režima protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji intezivira, uključujući i fizičke napade na Srbe, i da je u uslovima tekućeg progona Srba postalo sasvim jasno zašto Priština odbija da ispuni obavezu formiranja ZSO.

– Iako je činjenica da međunarodna zajednica označila Prištinu kao isključivog krivca za ovu eskalaciju, Priština se suštinski nije suočila sa ozbiljnim posljedicama svog djelovanja. Ali teror protiv srpskog stanovništva se intenzivira, što uključuje i fizičke napade na Srbe – naveo je Vučić u svom govoru na vanrednoj sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Ukidanje dinara na KiM direktan udarac na opstanak Srba i formiranje ZSO

Predsjednik Srbije izjavio je da ukidanje dinara od strane Prištine predstavlja direktan udar na opstanak Srba na KiM, kao i na formiranje Zajednice srpskih opština.

– Svako sprečavanje finansiranja srpskih škola, vrtića, fakulteta, bolnica, kao i ambulanti i domova zdravlje predstavlja direktan udar kako na opstanak Srba, tako i na formiranje ZSO – rekao je Vučić.

Naglasio je da je očito da je upravo stvaranje nepodnošljivih uslova za život i uskraćivanje mogućnosti opstanka Srba jedini cilj režima u Prištini, koji kroz akt strukturnog nasilja intenzivira višegodišnji dobro isplaniran i sistematičan napad na srpsko stanovništvo “kojim je suštinski počeo otvoreni progon Srba sa Kosova i Metohije”.

Istakao je da će u tom smislu činjenično razobličiti potpunu neutemeljenost argumentacije režima u Prištini koji tvrdi da je mjeru ukidanja dinara i uvođenja eura kao jedinog platnog sredstva preduzeo isključivo u svrhu obezbjeđivanja navodne vladavine prava.

Naveo je i da su se napadi na srpsku imovinu i privatnu imovinu Srpske pravoslavne crkve posljednjih godina povećali.

– Ovo je kvantitativno potvrđeno podacima, 2023. godine je 179 etnički motivisanih zločina zabilježeno. Ovo je slučaj institucionalnog fizičkog i strukturnog nasilja koje je praćeno upadima albanskih oružanih snaga u institucije koje finansira Republika Srbija i kojim se napadaju isporuke novaca, za plaćanje socijalnih davanja i školarina – rekao je Vučić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20