/ - PHOTO BY EMMANUEL IKWUEGBU ON UNSPLASH
10/08/2023 u 14:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vojna hunta u Nigeru imenovala vladu

Lideri pobune u Nigeru odbili su da se povuku uprkos prijetnjama zemalja bloka da bi mogli upotrijebiti silu kako bi obnovili demokratiju

Vojna hunta u Nigeru imenovala je 21 ministra u novoj vladi i time nametnula svoj plan prije samita regionalnih lidera koji traže prekidanje vojnog preuzimanja vlasti u toj zapadnoafričkoj državi. Šefovi država zapadne Afrike održavaju danas samit u Nigeriji sa ciljem da se dogovore o planu akcije za Niger.

Lideri pobune u Nigeru odbili su da se povuku uprkos prijetnjama zemalja bloka da bi mogli upotrijebiti silu kako bi obnovili demokratiju, prenosi Radio Slobodna Evropa. Nakon što je preuzimanje vlasti 26. jula šokiralo region, hunta je odbila diplomatske korake i ignorisala rok do 6. avgusta od Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) da vrati na poziciju svrgnutog predsjednika Mohameda Bazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutjereš izrazio je zabrinutost za Bazumu i njegovu porodicu nakon što je njegova stranka saopštila da su zatočeni u predsjedničkoj rezidenciji bez struje i tekuće vode, i da su danima bili bez svježe hrane. Bazum je pobijedio na izborima 2021. godine, što je bio prvi transfer vlasti od jedne civilne vlade drugoj u istoriji te zemlje.

Očekuje se da će se lideri bloka na samitu u Nigeriji dogovoriti o sljedećim koracima, koji bi mogli uključivati i vojnu intervenciju. Zvaničnik ECOWAS-a rekao je ranije da bi to bila posljednja opcija.

Hunta, predvođena generalom Abdulrahmanom Čianijem, koristi nezadovoljstvo stanovništva svojim bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom. Oni su optužili Bazumovu vladu da nije učinila dovoljno da zaštiti državu od islamskih ekstremista i tražila pomoć od ruske plaćeničke grupe Vagner. Vladajuća vojska pozvala je stanovništvo da brani zemlju, ali je nejasno kolika je istinska podrška hunti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 19:42