/ - UNSPLASH:JAROSłAW KWOCZAłA SUMEKLER VRUćINA, MJERENJE, TEMPERATURA, ILUSTRACIJA
29/05/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za Nju Delhi crveno upozorenje: Temperatura vazduha 52,3 stepena Celzijusa

Temperatura od 52,3 stepena Celzijusa zabilježena je u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, što je temperturni rekord za zemlju, javila je meteorološka služba.

Rekordnu temperaturu je danas registrovala Indijska meteorološka služba u predgrađu Nju Delhija Mungešpuru, čime se obara za više od jedan stepen Celzijusa prethodni nacionalni rekord zabilježen u pustinji Radžastan.

U Nju Delhiju je ranije danas javljeno da je zabilježena rekordna temperatura od 50,5 sepeni Celzijusa u istom predgrađu Mungešpuru, čime je probijen toplotni rekord za grad zabeležen prethodnog dana od 49,9 stepeni Celzijusa.

Nepodnošljive vrućine u Meksiku: Temperatura vazduha 50 stepeni

Vlasti grada u kojem živi oko 30 miliona stanovnika izdale su danas crveno upozorenje za ekstremnu toplotu.

Vlasti su ukazale na opasnost po zdravlje za osobe svih uzrasta zbog toplotnih talasa i pozvale da se posebno vodi računa o osjetljivim osobama.

Toplotni talas u centru i sjeverozapadu Indije bi trebalo postepeno da počne da se smiruje od sutra, javila je indijska meteorološka služba.

U maju 2022. godine u nekim djelovima glavnog grada izmjerene su temperature od 49,2 stepena Celzijusa.

Velike vručine su uobičajene u Indiji tokom ljeta, ali prema istraživačima klimatske promjene dovode do dužih, češćih i intenzivnijih toplotnih talasa.

Gradske vlasti upozorile su na rizik od nestašica vode, jer je već bilo prekida snabdijevanja u nekim djelovima.

U sjeverozapadnoj indijskoj državi Radžastan juče su zabiljelžene najviše temperature u zemlji od 50,5 stepeni Celzijusa.

Ta pustinjska oblast oko grada Falodija je zabilježila prethodni istorijski toplotni rekord od 51 stepen Celzijusa 2016. godine.

Susjednu državu Pakistan takođe pogađaju jaki toplotni talasi, a vrhunac temperature izmjeren je u nedelju od 53 stepena Celzijusa u provinciji Sind koja se graniči sa Indijom.

Pakistanska meteorološka služba očekuje da će temperature početi da padaju sutra, ali se ponovo očekuju visoke temperature u junu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 11:19