ТРУДНОЋА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
24/11/2021 u 23:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Жестоке реакције на предлог да се у Пољској региструје свака трудноћа

Абортус је сада дозвољен само у случајевима силовања, инцеста и уколико је угрожен живот мајке, али је недавна смрт једне труднице показала да је и то дискутабилно

Предлог пољског Министарства здравља да се званично региструје свака трудноћа наишао је на жестоке реакције јавности у држави у којој је абортус практично немогућ.

У предлогу се наводи да свака трудноћа мора да уђе у Медицински информативни систем чим се жена обрати љекару, а у образложењу стоји да је то неопходно из медицинских разлога, пренио је Политико, јавља Н1.

То би, у теорији, властима могло да послужи да прате сваку трудноћу и да знају да ли је завршена порођајем, а јавност је забринута због чињенице да би на основу тога могли да знају и да ли је жена прекинула трудноћу.

- Захтјевам објашњење ко је иницирао ову промјену и шта је њен прави циљ -рекао је опозициони посланик Криштоф Брејз, који је обелоданио предлог Министарства здравља.

Пољска десничарска влада, на челу са партијом Права и правде, донијела је максимално рестриктиван закон о прекиду трудноће, а Уставни суд је прије годину дана одлучио да абортус због деформитета фетуса представља кривично дјело.

Абортус је сада дозвољен само у случајевима силовања, инцеста и уколико је угрожен живот мајке, али је недавна смрт једне труднице показала да је и то дискутабилно.

Тридесетогодишња жена је преминула након што љекари, из страха да не прекрше закон, нису урадили абортус који је вјероватно могао да јој спаси живот. Након тог трагичног догађаја десетина хиљада људи је протестовало и тражило измену закона.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:18