СЗО / - FOTO: SHUTTERSTOCK
30/05/2022 u 18:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Званичник СЗО: Мале су шансе да ће избиjање маjмунских богиња довести до пандемиjе

- У овом тренутку нисмо забринути због глобалне пандемиjе - рекла jе Луис

Свјетска здравствена организациjа (СЗО) не вјеруjе да ће избиjање маjмунских богиња ван Африке довести до пандемиjе, рекао jе званичник, додаjући да остаjе неjасно да ли заражени људи коjи немаjу симптоме могу да пренесу болест.

Више од 300 сумњивих и потврђених случаjева маjмунских богиња, обично благе болести коjа се шири блиским контактом и може да изазове симптоме сличне грипу и гноjне лезиjе на кожи, приjављено jе у маjу, углавном у Европи, преноси Реутерс.

СЗО разматра да ли би епидемиjу требало оцијенити као „потенциjалну ванредну ситуациjу за jавно здравље од међународног значаjа“ или као ПХЕИЦ. Таква декларациjа, као што jе учињена за ковид-19 и еболу, помогла би убрзању истраживања и финансирања за обуздавање болести.

На питање да ли ова епидемиjа маjмунских богиња има потенциjал да прерасте у пандемиjу, Росамунд Луис, технички вођа за маjмунске богиње из Програма СЗО за хитне случаjеве, рекла jе да они то не знаjу, али да не мисле да ће до тога доћи.

- У овом тренутку нисмо забринути због глобалне пандемиjе - рекла jе Луис.

Када се оболи од маjмунских богиња, траjање осипа и опадања краста се препознаjе као заразни период, али постоjе ограничене информациjе о томе да ли постоjи ширење вируса од стране људи коjи немаjу симптоме, додала jе она.

- Заиста jош увек не знамо да ли постоjи асимптоматски пренос маjмунских богиња, индикациjе у прошлости су биле да то ниjе главна карактеристика,  али то остаjе да се утврди - рекла jе она.

Сматра се да соj вируса коjи jе умијешан у епидемиjу убиjа мали дио заражених, али до сада ниjе забиљежен ниjедан смртни случаj.

Већина случаjева поjавила се у Европи, а не у земљама централне и западне Африке где jе вирус ендемичан и углавном ниjе повезан са путовањима.

Научници због тога истражуjу шта би могло да обjасни оваj необичан пораст случаjева, док jавне здравствене власти сумњаjу да постоjи одређени степен преношења у заjедници.

Поjедине земље су већ почеле да нуде вакцине за блиске контакте потврђених случаjева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:12