”Neri per caso” / -AMBASADA ITALIJE
02/06/2024 u 12:58 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

„Podgoričko kulturno ljeto”: Koncert grupe „Neri per caso”

Jubilarno, 25. izdanje manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto” počinje večeras, 2. juna, u 20 časova na podgoričkom Trgu nezavisnosti koncertom italijanskog vokalnog seksteta "Neri per caso" ("Slučaјno crni”). Ulaz na koncert je slobodan

Pred nastup grupe "Neri per caso" prisutnima će se obratiti Andreina Marsela, ambasadorka Republike Italije u Podgorici i  Snežana Tomanović, sekretarka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada, koja će ozvaničiti početak „Podgoričkog kulturnog ljeta”.

Koncert vokalne grupe "Neri per Caso" organizuje Ambasada Republike Italije u saradnji podgoričkim Sekretarijatom za kulturu. Ovaj koncert segment je proslave 78. godišnjice Republike Italije. 

"Neri per Caso" je italijanska vokalna grupa - klapa osnovana u Salernu 1991. godine. Imenu grupe kumovao јe tekstopisac Claudio Mattone, koјi јe bio na јednom njihovom nastupu u Rimu. Vidjevši ih sve obučene u crno, sa farmerkama i crnim majicama, pitao ih јe zašto su se tako obukli. Odgovorili su mu da je to slučajnost, pa je Matone predložio da im ime bude upravo "Neri per caso" - "Slučajno crni".

Grupa јe karijeru počela pjevajući u klubovima Salerna, a u Italiji su postali poznati svojim učešćem na muzičkom takmičenju mladih umjetnika u Sanremu 1994. sa pjesmom "Donne" ("Žene") čuvenog pjevača Cukera. Naredne, 1995. osvojili su prvo mjesto na Festivalu italijanske pjesme u Sanremu, sa pjesmom "Le ragazze" (Djevojke), koju je napisao Matone i koju su izveli "a cappella".

Grupa je 2020. proslavila 25 godina karijere, sarađivala je sa najvećim interpretatorima italijanske muzike, dospjevši na vrh top-lista popularnosti, upravo zbog jedinstvenog načina na koji virtuozni sekstet pjeva bez ikakve muzičke pratnje na tragu uspjeha američkog Du-vop (Doo-wop) pokreta iz 1950-ih.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 07:31