Заштитини знак пројекта (ФОТО: КЊИЖАРА ”КАРВЕР”) / -ФОТО: КЊИЖАРА "КАРВЕР"
08/02/2023 u 11:55 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Baština književnika iz Crne Gore

Knjižara "Karver" i Ministarstvo kulture i mediјa 9. i 10. februara predstavljaјu program "Poetika zemlje - Moja Crna Gora" u srednjim školama na sјeveru Crne Gore

Podgorička knjižara "Karver" (Sibila d.o.o.) uz podršku Ministarstva kulture i medija u četvrtak 9. februara i u petak 10. februara, realizuje program "Crnogorska književnost, XX vijek - Poetika zemlje - Moja Crna Gora" (www.poetikazemlje.me) u srednjim školama "Braća Selić", Kolašin, "Vuksan Đukić", Mojkovac, u gimnazijama "30. septembar", Rožaje i "Miloje Dobrašinović" u Bijelom Polju.

U prezentaciji programa učestvuju Varja Đukić, glumica, menadžer projekta, Andrijana Deletić Milačić, profesorica crnogorsko – srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti.

Veb stranica www.poetikazemlje.me sadrži preko 150 audio snimaka poezije i proze crnogorskih autora, klasika XX vijeka i savremenih autorki i autora, audio i video intervjue

Program "Poetika zemlje – Moja Crna Gora", kako navodi Đukić, razvijaјu unazad pet godina.

– Ova već poznata veb stranica (www.poetikazemlje.me) sadrži preko 150 audio snimaka poezije i proze crnogorskih autora, klasika XX vijeka i savremenih autorki i autora, audio i video intervjue. Audio snimke smo radili tokom posljednjih deset godina u saradnji sa autorima i glumicama i glumcima, ton majstorima Alenom Jaredićem i Zoranom Jerkovićem, uveliko se koriste na najrazličitije načine, nekada i ne poštujući navode o autorima i učesnicima. Tokom 2021. i 2022. u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu Glavnog grada i partnerstvo sa Nacionalnom bibliotekom Crne Gore "Đurđe Crnojević", javno smo predstavljali publici, predmetnim nastavnicima i učenicima našu antologiju, autore koji obilježavaju crnogorsku kulturnu književnu baštinu XX vijeka: Mladen Lompar, Mihailo Lalić, Mirko Kovač, Risto Ratković, Sreten Asanović, Vitomir Vito Nikolić, Ćamil Sijarić, Aleksandar Leso Ivanović, Mirko Banjević, Janko Đonović, Danilo Kiš, Dušan Kostić, Radovan Zogović, Miodrag Bulatović - navodi Đukić u saopštenju poslatom mediјima.

(SNIMAK PREUZET SA SAJTA WWW.POETIKAZEMLJE.ME)

Na veb stranici www.poetikazemlјe.me koja se koristi u nastavi jezika i književnosti, kreirali su u dijelu Biografije, a za navedene autore, priloge koji se mogu koristiti u nastavi: biografija autora, bibliografija (priređena iz NBCG "Đurđe Crnojević"), digitalna knjiga autora (NBCG), power point prezentacija o autoru, audio snimak glumačke interpretacije djela, internet linkovi o djelu autora: intervjui (tekstualni i video), PDF formati knjiga, književni prikazi.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:43