Andrić, Dragićević i Krivokapić / - NVO SERDAR/ SCREENSHOT
28/06/2023 u 11:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečići: Veče "Vidovdan između istorije i predanja"

Vidovdan koji je u političkom i duhovnom životu vezan za Kosovski boj i simbolizuje čitavu srpsku istoriju, istoriju narodnog poraza, ali i njegovog uzdignuća

U organizaciji NVO "Serdar" i podršku Crkvene opštine Bečići i "Akademije znanja" Budva u porti Crkve Svetog Tome, u Bečićima, sinoć je održana kulturno-umjetničko veče pod nazivom "Vidovdan između istorije i predanja" pripremljena u susret velikom prazniku Vidovdanu. Veče je održano u uz blagoslov sveštenika Petra Cerovića.

Veče je otvorio predsjednik borda direktora "Akademije znanja" Aleksandar Franeta istakavši tom prilikom značaj ovog velikog praznika Vidovdana koji je u političkom i duhovnom životu vezan za Kosovski boj i "simbolizuje čitavu srpsku istoriju, istoriju narodnog poraza ali i njegovog uzdignuća, istoriju njegovog stradanja, patnji i muka, ali isto tako i istoriju njegove duhovne i moralne snage i veličine kao i veru i nadu u bolje dane".

Publika je tokom večeri mogla da uživa u rodoljubivim stihovima Radomir Puco Dragićević, metohijskog stradalnika i stihotvorca nesvakidašnjeg dara.

Tokom večeri prisutni su se i kroz istorijske činjenice mogli da se upoznaju šta za pravoslavni narod znači ovaj veliki praznik istakavši tom prilikom da je Vidovdan poseban značaj dobio u vrijeme stvaranja nove srpske države, a kao zvaničan državni praznik uveden je na 500. godišnjicu Kosovskog boja 1889. godine, i objeležavan kao Spomen-dan palima u borbama za otadžbinu.

Ali ono što izdvaja Vidovdan u političkom i duhovnom životu je činjenica da je ovaj praznik vezan za Kosovski boj. Vidovdan Kosovo i Metohija su spleteni u jedan događaj i jedan doživljaj srpske istorije. Dan epske bitke za slobodu od najezde nevernika na Kosovu Polju 1389. godine i kasnije propasti srpskog carstva i gospodstva, uz obavezno spominjanje ko je "vjera a ko je nevjera", duboko je ukorenjena u svijesti naroda i opstaje do danas uprkos svim tokovima istorije. Tako se došlo do onoga što mnogi nazivaju Vidovdanski duh, a što se može označiti kao duh težnje za slobodom, duh koji ne dozvoljava da se zastava za slobodu ikada savije, navodi seu saopštenju.

Veče je upotpunio zvucima gusala narodni epski guslar Nikola Krivokapić. Na kraju su okupljeni su uz znak zahvalnosti aplauzom pozdravili Oca Petra Cerovića i predsjednika Crkvene Opštine Bečići Dejana Andrića.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:11