Бечановић, Мартиновић и Чаран / -ФОТО: Ж.Ј.
23/11/2021 u 15:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чекају позајмицу од 100.000 еура

Надам се да ће неко реаговати, јер ако се то не деси, доводи се у питање читав пројекат "RECON" - рекао је Андро Мартиновић, програмски директор Црногорске кинотеке на конференцији за новинаре

Црногорска кинотека је на хибридном састанку са својим партнерима из Италије и Албаније почела реализацију пројекта "RECON - Поновно вредновање културног насљеђа, знања и могућности" насталог у оквиру другог позива за проjекте IPA II CBC Италија - Албанија - Црна Гора. Но, како је изјавио Андро Мартиновић, програмски директор Црногорске кинотеке, која је водећи партнер, неизвјесно је и да ли ће пројекат бити спроведен до краја, а због застоја у комуникацији Кинотеке са државним институцијама, министарствима. Односно, неисплаћивања 100 хиљада еура из државне касе Кинотеци, а који је она дужна да уложи у пројекат на почетку. Новац се касније враћа из ЕУ фондова у оквиру Инструмента за предприступну помоћ (IPA II), а које Црна Гора може да користи као кандидат за чланство у ЕУ.

"Још увијек чекамо одговор надлежних да нам одобре ту позајмицу", каже Мартиновић.

– Надам се да ће неко реаговати, јер ако се то не деси, доводи се у питање читав пројекат. Питање је хоћемо ли моћи да га пребацимо у наредну годину, и зашто би нас неко чекао - истиче Мартиновић.

Унапређење технике и едукација кадрова

О конкретним бенефитима пројекта који ће трајати до септембра 2022. г говорио је Немања Бечановић, руководилац архива Кинотеке, који је навео да ће унаприједити софтвер који користе за каталогизацију филмова.

– Желимо да тај софтвер интегришемо са сајтом, како би се убудуће могло преко нашег сајта приступити информацијама, претражити и погледати дио материјала - рекао је Бечановић, наводећи да пројекат садржи и умјетнички сегмент. Унаприједиће и опрему за дигитализацију, која би требало да им помогне и у рестаурацији филмова, те додатно едуковати кадрове. Поред наше Кинотеке у пројекту учествују Албански национални филмски архив, Филмска комисиjа региjе Пуља и Општина града Термолија.

Симптоматично је, каже Мартиновић, да и када им је одобрен пројекат овог типа, изостаје позитивна реакција и одговор наших институција. Непримјерено је, каже, да иако су незванично још љетос надлежнима најавили пројекат, сада ни званично нема одговора. Ипак, обавијештени су да је Директорат за културну баштину у оквиру Министарства просвјете, науке, културе и спорта сада задужен за то, а да је Министарство финансија позитивно оцијенило пројекат, али без конкретних резултата, подвлачи он.

Како је додала Милена Чаран, пројект менаџерка, дедлајн да Кинотека уплати новац је до краја године.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:43