Ceremonija potpisivanja / -FOTO:ETC/CNP
12/11/2023 u 15:13 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CNP postalo član ETC

Zadovoljstvo je veće što danas možemo da kažemo da su oba narodna pozorišta iz Crne Gore punopravni članovi ETC, što će se svakako pozitivno reflektovati i na dalje procese pristupa Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti kulture, odnosno pozorišne djelatnosti - rekao je Subotić

Crnogorsko narodno pozorište postalo je član Evropske teatarske konvencije (ETC), shodno jednoglasnoj odluci članova Generalne skupštine mreže koja je juče održana u Temišvaru, Rumunija, saopštavaju iz našeg nacionalnog teatra.

Evropska teatarska konvencija je najvažnija panevropska pozorišna mreža osnovana 1988. godine, koju čini više od 60 pozorišta iz 40 zemalja. Kroz različite programe i aktivnosti, između ostalog, pruža mogućnosti umjetničke saradnje, umrežavanja i razmjene predstava, edukaciju u brojnim oblastima pozorišnog djelovanja, uz stimulisanje dramskog stvaralaštva, razvoja publike, digitalizacije.

Ilija Subotić, direktor CNP-a je istakao da su razvoj i unapređenje multilateralne saradnje jedan od najvažnijih strateških interesa i prioriteta CNP, ćemu će posebno doprinijeti članstvo u Evropskoj teatarskoj konvenciji, odnosno najvećoj i najznačajnijoj mreži vodećih javnih pozorišta na kontinentu.

– Članstvo nacionalnog teatra u ETC znači još veće približavanje evropskom načinu promišljanja i rada, prateći najbolja iskustva i prakse šireg pozorišnog prostora, kojem će kvalitetom svojih produkcija i na druge odgovarajuće načine, ubuduće doprinositi i Crnogorsko narodno pozorište. Zadovoljstvo je veće što danas možemo da kažemo da su oba narodna pozorišta iz Crne Gore punopravni članovi ETC, što će se svakako pozitivno reflektovati i na dalje procese pristupa Crne Gore Evropskoj uniji u oblasti kulture, odnosno pozorišne djelatnosti - rekao je Subotić.

image

Obraćanje direktora CNP

-FOTO:ETC/CNP

Klaudia Belkior, novoizabrana predsjednica ETC podsjetila je da je Evropska teatarska konvencija mreža javnih pozorišta u Evropi koja dijele iste vrijednosti i iste ciljeve.

Hajdi Vajli, izvršna direktorica ETC naglasila je da će ubuduće i crnogorski kulturni identitet doprinositi bogatstvu onoga što nazivamo evropskom pozorišnom porodicom.

O prednostima članstva pozorišta iz malih zemalja u ETC govorio je Rui Katarino, direktor Nacionalnog teatra D. Maria II iz Lisabona, Portugal.

Već prvog dana članstva CNP je zajedno s još osam evropskih zemalja i teatara, prezentovalo dio recentne produkcije kao i planove do 2025. godine.

Delegaciju CNP na jesenjoj konferenciji Evropske teatarske konvencije u Rumuniji, pored Subotića, činili su Zorana Kralj-Brajović i Dragoljub Janković.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:16