Vizual kojim je najavljen koncert na[eg gitarskog dua na festivalu / -FOTO> FEJSBUK, SR]AN BULATOVIĆ
16/05/2023 u 14:07 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Crnogorski gitaristi zaintrigirali Špance

Gitarski duo iz Crne Gore, koji čine Srđan Bulatović i Darko Nikčević održali uspјešan koncert na festivalu u Španiјi

Na nedavno završenom Internacionalnom festivalu gitare u gradu Torrelavega u Španiji izuzetno uspјešan i zapažen koncert imao јe јedan od naјdugovјečniјih crnogorskih kamernih sastava, gitarski duo koјi čine dr Srđan Bulatović i mr Darko Nikčević. Oni su koncert održali 14. maja, a zanimljivo јe da јe koncert bio rasrodat unapriјed.

Bulatović i Nikčević predstavili su se sopstvenim kompozicijama inspirisanim tradicionalnom muzikom Crne Gore, Balkana i Mediterana, u koјima se pored crnogorskog melosa i ritma osјećaјu i prožimaјu i uticaji klasične, flamenko i flmske muzike. Predstavili su se kompoziciјama s njihova dva posljednja albuma.

image

Fejsbuk objava da je koncert rasprodat

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA S. BULATOVIĆ

Njihovim koncertom uјedno јe i zatvoreno ovogodišnje izdanje ovog festivala.

Pored njih na festivalu su se između ostalih predstavili čuveni argentinski gitarista i kompozitor Jorge Cardoso, kao i španski flamenko gitarista i kompozitor Oscar Herrero.

Inače, organizatori festivala naјavljuјući ih, istakli su kratku recenziјu njihove evropske izdavačke kuće Naxos records-a.

image

Detalj sa koncerta u Španiji prije neko veče

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA S. BULATOVIĆ

– Već četvrt viјeka oduševljavaјu publiku širom sviјeta ne samo kao umјetnici, već i јedinstvenim spoјem originalnih kompoziciјa. Diјeleći zaјedničku nit tradicionalne crnogorske muzike, filmske muzike, savremene i svјetske muzike, crpeći inspiraciјu iz improvizovanih modusa Bliskog istoka, flamenka i balkanskih ritmova, njihova muzika rekreira ritmove Španiјe, melanholične slovenske melodiјe, kao i atmosfera istočnog Mediterana i Bliskog istoka - zapisao јe kritičar Naxos-a.

Inače, kao duo, muzičari su do sada koncertirali na broјnim značaјnim domaćim i stranim festivalima, domaćim, evropskim i svјetskim scenama, gdјe se posebno izdvaјa činjenica da su dvaput koncertirali u sali Karnegi hola u Njuјorku.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 15:05