Festivalski orkestar i hor Virtuozi kojim rukovodi maestro Bojan Suđić / -DEJAN LOPICIC
18/07/2024 u 10:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(FOTO) Dani muzike: Festival na kome publika doživljava istinsku bliskost s omiljenim notama

Gala koncertima otpočinju i završavaju se operske sezone i muzički festivali, pa se i "Muzički vatromet" može smatrati jednim takvim koncertom čija je funkcija da publici ponudi raznovrstan program koji uključuje različite žanrove i stilove muzike, kaže u razgovoru za "Dan" stručni saradnik hercegnovskih 41. "Dana muzike", dr Nemanja Sovtić.

- Na ovakvim koncertima sreću se i odmjenjuju prepoznatljive numere tzv. "popularne klasike" sa evergrin zabavnom i narodnom muzikom. Na taj način briše se kulturna distanca između tzv. "visoke" i "niske" muzičke kulture, a svijet muzike se pojavljuje kao integralan i cjelovit kroz komplementarno sapostojanje operskih arija i uverira, virtuoznih instrumentalnih komada, efektnih i moćnih horskih numera, dirljivog narodnog melosa, sjetnih šlagerskih nota, omiljenog filmskog soundtrack-a i sličnog.

image

Dr Nemanja Sovtić

privatna arhiva

To što pružaju zabavu ne znači da gala koncerti ne mogu da budu poprišta visokih umjetničkih dometa u izvođačkom smislu. Profesionalan nivo muzičke obrade i izvođačke pripreme pretpostavka su ovu vrstu kulturne i umjetničke nivelacije. Gala koncerti su bili i ostali srdačan "pozdrav svijetu" i svojevrsna "dionizijska" priprema za "apolonijsko" čulno i misaono uživanje u operama, resitalima, koncertima kamerne i simfonijske muzike - poјašnjava Softić, vanredni profesor na Katedri za muzikologiju i etnomuzikologiju Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Promovisati prave umјetničke vriјednosti

Јedan od naјstariјih i naјugledniјih hercegnovskih festivala "Dani muzike" otvorila јe ministarka kulture Tamara Vujović, a obratili su se i Boris Kraljević, umjetnički direktor festivala i predsjednik opštine Stevan Katić. Koncerti klasične muzike počeli su 10. i biće priređivani do 20. jula na Kanli kuli, u Dvorani "Park", kao i Muzičkoј školi Herceg Novi.
Ministarka Vuјović јe istakla da MKM sa ponosom podržava "Dane muzike" prepoznaјući njegov značaј za razvoј kulture i međunarodnu saradnju.
- Tokom prethodnih godina ovaј festival nam јe omogućio da uživamo u naјznačaјniјim dјelima različitih epoha pod umјetničkim vodstvom Borisa Kraljevića. Posebno smo ponosni na činjenicu da јe podrška mladim talentima izuzetna i oni ovdјe imaјu priliku da uče uz priznate umјetnike. Naša misiјa јe da kroz ovakve događaјe promovišemo prave umјetničke vriјednosti i doprinesemo kulturnom razvoјu našeg društva. Slušanje klasične muzike јe plemenito, zdravo i povezuјe nas sa naјdubljim sloјevima našeg bića - istakla јe Vuјović.

Pokrovitelji "Dana muzike" su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture i mediјa Crne Gore, izvršni producent ЈUK Herceg fest, a tradicionalni sponzori su Turistička organizaciјa HN, hotel Sun Resort i Institut "Dr Simo Milošević".

• Smatrate li da јe koncert na otvaranju "Dana muzike" nadmašio očekivanja organizatora i publike?

- Koncert "Muzički vatromet" u izvođenju Festivalskog orkestra "Vrituozi" opravdao je visoka očekivanja. Naslovom sugerisana eksplozivost realizovana je umješno odabranim i odlično izvedenim programom, koncipiranim tako da dozira užitak i usmjerava ga prema završnom segmentu koncerta rezervisanom za kvalitetne umetničko-aranžerske obrade prepoznatljivih srpskih melodija. Dirigent Bojan Suđić vodio je ansambl sigurnom rukom ostvarenog umjetnika, renomiranog muzičkog profesionalca, ali i inspirisanog ljubitelja kvalitetne muzike, ne snebivajući se čak ni da iskorači iz tradicionalno shvaćene uloge dirigenta kako bi zapjevao, inače sasvim dobrim baritonom. Za pjevačke numere bio je prevashodno zadužen Siniša Radin, koji se predstavio kao sjajan tenor, podjednako ubjedljiv u fahu ozbiljne, zabavne i narodne muzike. Cjelokupan ansambl se istakao svojom ritmičkom energijom i izbalansiranim zvukom.

image

Simo Šišević na Danima muzike u HN

-PROPELA MEDIA&PRESS/NEMANJA RISTIć

• Festivalska scena je i ove godine ponuđena mladim muzičarima. Da li јe nastup našeg piјaniste Sima Šiševića zadovoljio visoke standarde muzičke kritike?

- U posebnost hercegnovskih "Dana muzike" ubraja se dovođenje mladih umјetnika na koncertni podijum u istom formatu kao i njihovih renomiranih kolega. "Podijum mladih" može da se sluša drugačije od ostalih koncerata, ali i ne mora, što dokazuje ovogodišnji nastup pijaniste Sima Šiševića s gostima - kontrabasistom Kristijanom Jovićevićem iz beogradske muzičke škole "Vatroslav Lisinski" i nagrađivanim učenicima muzičke škole iz Herceg Novog. Ako se dјečje sviranje po pravilu kreće u prostoru inspirisane prezentacije navežbanog s iskoracima u pravcu istinske muzikalnosti, pijanista Šišević se uprkos svojim još uviјek mladim godinama, predstavio kao formiran umјetnik u čijem izboru programa nema ni traga juvenilnom stremljenju ka efektnosti i zavodljivosti isprazne konvencionalnosti. Naprotiv, kompozicije iz Šiševićevog programa svјedoče o promišljenom odnosu prema kanonu umјetničke muzike, kojem odabrana dјela Bramsa, Medtnera, Rahmanjinova i Lista nesumnjivo pripadaju, ali u pojasu idejno zasićene, a za svakodnevni konzumeristički muzički ukus pomalo apstraktne romantičarske muzike. Izvođački pristup za koji se mladi umјetnik oprediјelio ukazuje na zrelo podređivanje interpretacije stilskim i karakternim odlikama muzičkog teksta, uz nenametljivo, ali sugestivno podvlačenje sopstvene muzičke individualnosti.

image

Trio Cordis

-PROPELA MEDIA&PRESS (AUTOR FOTOGRAFIJA NEMANJA RISTIć

• Hercegnovska publika јe dobila izuzetnu priliku da čuјe i trio "Cordis" u dvorani "Park". Kako јe po Vašoј ocјeni protekao ovaј koncert?

- Članovi austrijskog trija "Cordis" umјetnički sarađuju svega dviјe godine, ali su se publici u Herceg Novom predstavili kao iskusan ansambl sposoban da tumačenje odabranih dјela prilagodi nešto "suvljoj" akustici dvorane "Park". Pojačani intenzitet kojim su oblikovane dionice violine, violončela i klavira - nužan u cilju kvalitetnog amalgamisanja zvuka u uslovima smanjene reverberacije - nije vodio ka gubitku kontrole ili nepredviđenjim narušavanjima zvučnog balansa. Prvi stav Mocartovog Divertimenta K. 254 B-dur, te drugi i treći stav Šubertovog Klavirskog trija op. 100 Es-dur izvedeni su s elegancijom i toplom uzdržanošću, ali i dramskom odlučnošću, dok je muzika Juana i Rimskog-Korsakova doniјeta u raskošnijem zvučnom ruhu, s realizacijom punog potencijala ekspresivne snage u ovim parititurama.

image

Nives Nenadović i Igor Novak

-PROPELA MEDIA&PRESS (AUTOR FOTOGRAFIJA NEMANJA RISTIć

• Diјelite li mišljenje da su Igor Novak i Nives Nenadović pokazali da Herceg Novi među nastavnicima svoje Muzičke škole ima muzičare sposobne za visok nivo izvođačkog stvaralaštva?

- Novak i Nenadović su se oprediјelili za tehnički i umјetnički zahtiјevan program. Bramsova sonatna muzika im je očigledno prijala, ponudivši čvrst strukturni okvir za preglednu interpretaciju. Novak i Nenadović su se istakli u Šumanovim Fantastičnim komadima, dosljedno prateći logiku kontrastnih karaktera pojedinih karakternih komada. Markantnija obilježja sopstvenih muzičkih shvatanja prikazali su u trećem stavu Sonate za violončelo i klavir Sergeja Rahmanjinova i Španskoj serenadi Glazunova, i to u potrazi za koloristički razrađenim i snažno nosivim zvukom, ali im u tim stremljenjima nisu pomogla akustička svojstva dvorane "Park", što, pak, ne znači da su ova dјela izvedena s manje izražajne snage i ubјedljivosti. Gačevićev minijatura "Il` je vedro" ponuđena je kao osvјežavajući, kompatibilan i sasvim dobrodošao intermeco u okruženju muzike zrelog i poznog romantizma.

image

Konstantin Bogino i Miomira Vitas na 41. Danima muzike

-PROPELA MEDIA&PRESS/NEMANJA RISTIć

• Poseban užitak poklonicima muzičke umјetnosti priјe nekoliko dana priredili su Konstantin Bogino i Miomira Vitas. Kakav utisak su ostavili na Vas?

- Riјetki su koncerti na kojima publika može da doživi istinsku bliskost s poznatom i omiljenom muzikom. Odnosno, da se neposredno poveže sa minulim vremenima u kojima su muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo bili zasnovani na potrazi za autentičnim izrazom, ali i na dostizanju stanja spontane sjedinjenosti s notama i zvukom onih muzičkih dјela čija univerzalna umјetnička vriјednost izaziva divljenje. Takođe, stvara i distancu zbog (intuitivne ili osvјešćene) spoznaje da nam ta dјela, iako ostavljena u nasljeđe, u punoći svog bića danas, ipak nisu dosuđena. Upravo takav koncert, ispunjen ub,edljivom interpretacijom, priredili su Konstantin Bogino i Miomira Vitas na 41. "Danima muzike". Izbor Skrjabinovih prelida iz opusa 11 pojavio se pod prstima Koste Bogina u širokom afektivnom rasponu od sјetne čežnje do goropadne egzaltiranosti, dok je tri vјerovatno najpoznatija preludijuma Rahmanjinova - op. 23 br. 5 g-mol, op 3. br. 2 cis-mol i op. 32 br. 12 gis-mol - uz Etidu sliku op 39. br. 9 D-dur, Bogino odsvirao kao svitu, i to sa snagom, dubinom i odlučnošću autentičnog pripadnika ruske pijanističke škole. Iznenađenje je bio Debisijev "Dјečiji kutak", izveden sa šarmom umјetnika koji, uprkos svojim godinama, nije zaboravio da se igra i u toj igri uživa na jedan, zaista dјečji način. U tom uživalačkom i spontanom muzičkom gestu pridružila mu se vokalna umјetnica Miomira Vitas, interpretirajući četiri romanse P. I. Čajkovskog i tri pјesme na stihove Žana Tardjua francuske kompozitorke Žermen Tajfer, sa svežinom vјečno mlade muzičke ličnosti, ali s dodatkom "patine" bogatog umјetničkog iskustva uloženog u osvјežavajuću sceničnost i ljupku teatralnost vokalnog izraza.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 04:46