'Тофчевић прије неку ноћ на Коларцу / -ФОТО: Нада Караџић, Фејсбук
26/10/2021 u 10:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Дејан Тофчевић аутор најбољег афоризма

Награђени афоризам Дејана Тофчевића на 19. Међународном „Сатира фесту” гласи: "То је слепа улица. Води на биралишта."

Афористичар из Подгорице Дејан Тофчевић добитник је награде "Вук Глигоријевић" за најбољи изговорени афоризам на недавно одржаном 19. Међународном "Сатира фесту 2021". Афоризам гласи: "То је слепа улица. Води на биралишта."

Тофчевић, којем је ово већ трећа награда на Сатира фесту, каже да једној од најзначајнијих регионалних награда за афоризам, додатну тежину даје и чињеница да је додјељују колеге окупљене у Београдском афористичарском кругу. А, зашто је у фокус афоризма ставио политику, Тофчевић каже:

– Политика jе у фокусу сатире зато што jе изневјерен темељ демократиjе, а то jе да се бираjу наjбољи међу нама. Истина jе потпуно другачиjа, па о нашим судбинама одлучуjу разноразне суклете без икаквих врлина и самоконтроле, коjи су пародиjа моралу и здравом разуму па то отежава посао сатиричара, jер jе врло тешко карикирати карикатуру - рекао је Тофчевић за "Дан".

Поред Тофчевића, у Малој сали Коларчеве задужбине, у организацији Београдског афористичарског круга, за ову награду поред Тофчевића, учествовали су из Црне Горе и Бранко Вуковић и Владислав Влаховић, као и њихове колеге из Србије, Сјеверне Македоније, Хрватске и Босне и Херцеговине. Учеснике је селектовао Драгутин Минић Карло.

Награда "Растко Закић" припала је Љиљани Крстић за најбољу сатиричну пјесму "Има таквих" и признање Милку Стојковићу за најбољу сатиричну причу "Место под сунцем". Побједници су одређени на основу конкурса.

Уручена је и Награда за сатиричну храброст БАК-а, чији је добитник Драгољуб Дража Петровић, новинар, колумниста и одговорни уредник дневног листа "Данас".

Политика jе у фокусу сатире зато што jе изневјерен темељ демократиjе, а то jе да се бираjу наjбољи међу нама, рекао је Тофчевић за „Дан”

Признање за укупан допринос сатири припало је новинару, афористичару, писцу сатиричних прича и путописа, аутору за дјецу и уреднику рубрике "Сатирикон" у дневном листу "Политика" Драгутину Минићу Карлу.

Мухамед Ђерлек Макс из Новог Пазара добитник је награде "Никола Оташ" за укупан допринос сатиричној карикатури, коју додјељују Удружење карикатуриста Србије и БАК.

Одличје "Златни круг" за афирмацију сатире у свијету ове године припало је Гордани Јовић Стојковској из Сјеверне Македоније, Бабкену Симоњану из Јерменије, Младену Вуковићу из Хрватске и Милану Купецком из Словачке.

Овогодишњи "Сатира фест" био је посвећен 90. годишњици рођења сатиричара Владимира Булатовића Виба (1931–1994), а одржан је под слоганом "Сатира на пола копља". О Вибовом дјелу говорио је књижевни критичар Витомир Теофиловић.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:29