Marija Mitrović i Stefan Pavićević na sceni KIC-a / - FOTO: LAZAR RUŽIĆ
30/12/2023 u 12:41 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

DEUS 2023: Koncert muzike 20. i 21. viјeka

Kamerni duo Marije Mitrović i Stefana Pavićevića rezultat je saradnje na više projekata koji se tiču različitih muzičkih stilova i rezultat je sličnih umjetničkih senzibiliteta i interesovanja

Muzički programi ovogodišnje "Decembarske umјetničke scene" - DEUS 2023 završen јe koncertom kamernog dua koјi čine Mariјa Mitrović, piјanistkinja, i Stefan Pavićević, klarinetista. Koncert su održali sinoć u velikoј sali KIC "Budo Tomović", a na repertoaru su bila dјela pisana za ovaј sastava. Publika јe tako imala priliku da čuјe kompoziciјe Pola Hindemita, Vitolda Lutoslavskog, Filip Parkera i Ante Grgina.

Kamerni duo Marije Mitrović i Stefana Pavićevića rezultat je saradnje na više projekata koji se tiču različitih muzičkih stilova i rezultat je sličnih umjetničkih senzibiliteta i interesovanja. Želja za izučavanjem repertoara 20. vijeka kao i savremenih umjetničkih trendova dovodi do većeg fokusa na polju klasičnog izraza koji je i osnova njihovog muzičkog obrazovanja.

image

Marija Mitrović i Stefan Pavićević na sceni KIC-a

- FOTO: LAZAR RUŽIĆ

Stefan Pavićević diplomirao je klasični klarinet na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Ante Grgina, a master studije završio je na istoj akademiji u klasi prof. Petra Garića. Njegova muzička interesovanja su raznovrsna, a kreću se od klasične muzike i džeza pa do savremenog i eksperimentalnog muzičkog izraza. Uporedo sa klasičnim klarinetom izučava i saksofon. Trenutno predaje u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" u Podgorici i zaposlen je kao prvi klarinetista Vojnog orkestra Voјske Crne Gore.

Marija Mitrović je interdisciplinarna umjetnica i pijanistkinja posvećena izvođenju klavirskog repertoara druge polovine 20. i prve decenije 21. vijeka. Nakon diplomiranja na katedri za klavir Muzičke akademije na Cetinju u klasi prof. Bojana Martinovića, kao dobitnica evropske stipendije, nastavila je studije u Italiji u klasi renomiranog pijaniste Giuseppe Albanesea, zatim u Sloveniji i Njemačkoj gdje je i magistrirala u klasi prof. Vladimira Mlinarića i Jan Boguslaw Strobela. Mitrović trenutno djeluje kao pijanistkinja, pozorišni i filmski kompozitor, a kao pedagog klavira radi od 2020. godine u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić‘" u Podgorici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:04