Vujović, Marunović i Moškov / - GMIFF
26/07/2023 u 18:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Deveto izdanje Green Montenegro IFF: Zaštitimo šume za generacije koje dolaze

U Podgorici je danas predstavljeno deveto izdanje Green Montenegro International Film Festival (GMIFF), koji traje od 29. do 31. jula na Žabljaku

Direktor festivala Blagota Marunović je kazao da će publika imati priliku da uživa u 40 filmova sa svih meridijana svijeta.

- Festival će ove godine otvoriti, na veliko naše i na zadovoljstvo crnogorske publike - njemački oskarovac Pepe Danquart - kazao je on.

Danquart će pored otvaranja festivala, prikazivanja Oskarom nagrađenog filma "Crni jahač", održati i Masterclass na temu "Kinematografija u službi ekologije".

Marunović je naglasio je da je GMIFF jedini ekološki festival u Crnoj Gori koji istrajava već deceniju.

- Promoviše ekologiju prije svega, sa ciljem da poveća nivo odgovornosti i znanja o ekologiji i zaštiti životne sredine, biodiverziteta, onome čime je Crna Gora zaista bogata - kazao je direktor festivala.

Dodao je da se GMIFF održava na Žabljaku jer je 1991. godine tamo donijeta deklaracija, nakon toga postala i Ustavna kategorija, da je Crna Gora ekološka država.

- Ona u stvarnosti to nije u potpunosti, međutim, postoje institucije, organizacije i festivali koji se ipak bave tom temom - istakao je Marunović.

Festival se ove godine, kazao je Marunović, održava pod sloganom "Zaštitimo šume za generacije koje dolaze".

Selektor festivala Aleksandar Vujović je istakao da posao selektora ove godine uopšte nije bio lak, jer je pristiglo preko 200 prijava.

- Da bi se napravila dobra selekcija filmova, razumije se, vi morate da imate dobre filmove koji su prijavljeni. Cijenim da posao neće biti lak ni stručnom žiriju - rekao je Vujović.

Kada je riječ o repertoaru, Vujović je istakao da su prisutna sva tri žanra filma.

- Dominiraju dokumentarni filmovi, međutim biće i igranih filmova, dugometražnih i kratkometražnih, imamo i dva sjajna animirana filma koja obrađuju centralnu temu festivala - dodao je selektor.

Posebnost ovog festivala jeste kategorija "ekologija duše", smatra Vujović, jer je unikatna i kategorija koju je GMIFF brendirao.

- U pitanju je kategorija koja tretira čovjeka i njegovu sudbinu koja je povezana sa prirodom… Postoje brojni festivali koji se bave temom ekologije, ali meni nije poznato da postoji jedna ovakva kategorija. Nadam se da će publika uživati - rekao je on.

Kako je istakla jedna od producentkinja Bojana Moškov, osim filmskih projekcija, biće organizovane panel diskusija, akcije čišćenja, izložba fotografija u saradnji sa NVO Green Home, promocija monografije profesora Saše Popovića.

- U saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma imamo panel diskusiju sa temom "Zaštita šumskog bogatstva Crne Gore", kao i akciju "Sedam minuta čistog puta", koja se pored ministarstva realizuje uz saradnju sa vizuelnom umjetnicom Milenom Živković - kazala je Moškov.

Trećeg dana festivala, održaće se i interaktivna sesija o mentalnom zdravlju filmskih radnika, sa pionirom telepsihijatrije prof. dr. Davorom Mucićem iz Hrvatske i mr Milenom Živković iz Crne Gore.

Prateći program podrazumijeva i kajaking, planinarenje, koreodramu, koncerte…

GMIFF organizuju NVO Centar za multimedijalnu produkciju i DOO Cezam production (www.cezam.me), uz glavnog partnera Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i podršku Filmskog centra Crne Gore, Ministarstva kulture i ostalih važnih partnera i prijatelja festivala.

Organizatori su pozvali sve zainteresovane da se informišu o programu putem njihovog sajta www.greenmontenegro.me kao i putem stranica na društvenim mrežama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
GMIFFDEVETI GMIFF
20. septembar 2024 03:00