Vizual za izložbu / -NMCG
01/08/2024 u 11:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Diјalog s prirodom

Izložba "Azerbejdžanski tepih: Dijalog sa prirodom", koju organizuju Narodni muzej Crne Gore i Nacionalni muzej tepiha Azerbejdžana, biće otvorena u četvrtak, 1. avgusta u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju

Izložba "Azerbejdžanski tepih: Dijalog sa prirodom" se organizuje uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Ministarstva kulture Republike Azerbejdžan. Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2024. godine.

Izložba je posvećena 29. sjednici Konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (COP 29), koja će biti održana u novembru u Bakuu. Biće predstavljena 24 vrijedna umjetnička djela iz kolekcije Nacionalnog muzeja tepiha Azerbejdžana. Tu spadaju tepisi, proizvodi od tepiha i skice koje odražavaju bogatu kulturu, pogled na svijet, način života i tradiciju azerbejdžanskog naroda od 18. vijeka do modernog doba.

Na izložbi će biti izloženo više vrsta azerbejdžanskih tepiha: varni, zili, aghajli, shikhli, jairli, alpan, narli, kao i proizvodi od tepiha kao što su chul, heiba, mafrash i lamagabaghi. Međusobno se razlikuju po jedinstvenoj umjetničkoj strukturi, harmoniji boja, delikatnosti i jedinstvenim šarama. Ovi eksponati proizvedeni su u tkačkim centrima Širvan, Guba, Baku, Gazak, Karabah i Tabriz, a bogati su stilizovanim zoomorfnim i cvjetnim ornamentima. Posebno mjesto među primjerima primijenjene umjetnosti zauzeće tepisi i skice za tepihe iz savremenog doba, koje su radili nacionalni umjetnici Latif Karimov, Kamil Alijem i Eldar Mikajilzade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
10. septembar 2024 18:14