Плакат којим се најављује пројекција / -ФОТО: АМБАСАДА ИТАЛИЈАЕ
26/01/2023 u 14:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dokumentarac o žrtvama Holokausta

U Crnogorskoј kinoteci Ambasada Italiјe organizuјe prikazivanje filma "Diaries from the Holocaust. The shoah of the adolescents"

Povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta Ambasada Italije u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, premijerno će prikazati dokumentarac "Diaries from the Holocaust. The shoah of the adolescents". Proјekciјa će biti održana u petak, 27. јanuara u sali "Goјko Kastratović", a prikazivanje filma počinje u 20 časova. Dokumentarac se prikazuje na italijanskom jeziku sa titlovima na engleskom jeziku.

Dokumentarac govori o rasnom progonu koji su sprovodili nacisti nad Јevreјima, kroz riječi 12 tinejdžera, starosti između 13 i 18 godina, koji su kroz svoje dnevnike ostavili temeljno svjedočanstvo za razumijevanje Holokausta. Ovi dnevnici, školske sveske, adresari ili obični komadići pohabanog papira za njih predstavljaju prijatelja kome mogu povjeriti svoje najtajnije emocije, način da zabilježe događaje kojima svjedoče, oblik otpora opresivnoj situaciji oko njih. Uprkos opasnosti koju vođenje dnevnika predstavlja, djeca dokumentuju nacističke zločine na stranicama svojih dnevnika. Kod kuće, u getima, tajno, u izbjegličkim kampovima, u najekstremnijim životnim uslovima, iscrpljeni glađu ili skloni očaju, ovi mladi ljudi svojim dnevnicima povjeravaju svoje strahove i nade u drugačiju budućnost. Izražavaju svoja osjećanja, osuđuju tragičnu stvarnost koja ih okružuje, želju za životom. Samo će neki od njih moći da prežive. Za sve ostale sudbina će biti tragična.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:25