Scena iz predstave „Mihael Kolhas” / -град театар будва
26/08/2024 u 12:59 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Dramski programi zatvaraju festival „Grad tetar”

U amfiteatru Manastira Svete Trojice u Stanjevićima, večeras, 26. avgusta, u 21 čas počinje izvođenje predstave "Mihael Kolhas" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, a u 18.30 počinje u Starom gradu Budva izvođenje predstave „Nestvarni grad”

Predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta „Mihael Kolhas” nastala je prema djelu Hajnriha fon Klajsta u dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića. Ovo je ujedno i poslednje programsko izdanje 38. "Grada teatra". Za publiku je obezbijeđen prevoz sa autobuskog stajališta kod hotela "Bracera" u 19.30 časova.

Šili i Miloš Krečković uradili su dramaturgiju, scenograf je Darko Nedeljković, kostimograf je Marina Sremac, muziku je komponovao Kralj Čačka, a scenski govor oblikovala je Ljiljana Mrkić Popović. U predstavi igraju: Vojin Ćetković, Miodrag Dragičević, Vojislav Brajović, Nikola Rakočević, Zoran Cvijanović, Miloš Samolov, Milena Vasić, Aleksej Bjelogrlić i Kralj Čačka.
Novela Mihael Kolhas je najblistavije prozno djelo Klaјsta, koјi јe i danas, poslije dva vijeka, gotovo nevjerovatno moderan u stilu, tematici i ideologiji svog jedinstvenog opusa.

– To je priča o čovjeku u potrazi za pravdom i za sistemom koji mu garantuje da, ukoliko mirno živi, vrijedno i savjesno radi svoj posao, čuva porodicu i dobro odgaja svoju djecu, da će ga taj sistem, ako ne nagraditi, ono bar zaštititi. Međutim, Klajst kaže da je želja za pravdom u takvom sistemu ponižena, nazvana nepotrebnom, inaćenjem, a da je onaj koji traži pravdu smatran neprijateljem sistema, i zbog toga mora da bude na neki način marginalizovan. Jer, sistem traži od tog čovjeka da se povuče pred jednom moćnom plemićkom porodicom, nedodirljivom, čiji su članovi na svim važnim mjestima, i na svim okolnim dvorovima i, naravno, štite jedni druge - spremni su da pravdu okrenu upravo protiv pojedinca koji traži pravdu - zapisao јe Liјešević, dodaјući da pravda, uči nas istorija, nije stvar pojedinca nego zajednice, kolektiva, te da pravda ne smije biti u rukama jednog čovjeka. Na kraјu, dodaјe on, postavlja se pitanje da li treba ustuknuti pred nepravdom i kako se protiv nje i na koјi način boriti.

image

Sa jednog od raznijih izvođenja predstave „Nestvarni grad”

-ГРАД ТЕАТАР БУДВА

Večeras u 18.30 časova počinje izvođenje predstave Vuka Ršumovića "Nestvarni grad" u produkciji "Grada teatra". Pored Ršumovića, koji potpisuje tekst i režiju, autorski tim čine Ana Tomović, asistentkinja reditelja, Jakov Munižaba, dizajner zvuka, Andreja Hamović, autor vizuelnog dizajna, i Marija Liješević, u ulozi naratora. U predstavi učestvuju i djevojčice Ana Pavlović i Sunčica Babić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 21:10