Razgovor o antologiji / -FOTO: Ž. JANJUŠEVIĆ
11/10/2023 u 08:47 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Duhovni lavirinti čovjeka

Festival iranskog filma počeo je sinoć i traje do 13. oktobra. Sve projekcije se održavaju u sali Dodest i počinju u 19 časova. Ulaz je slobodan

Festival iranskog filma počeo je sinoć projekcijom dugometražnog igranog filma "Kocka šećera" režisera Reze Mirkarimija u sali Dodest KIC "Budo Tomović".

Pred projekciju filma prisutnima se obratila Elida Korać, v.d. direktora KIC "Budo Tomović" koji je organizator ove manifestacije zajedno sa Kulturnim centrom Ambasade Islamske Republike Irana u Beogradu.

Kako je navela Festival iranskog filma održava se u trenutku kada filmska industrija u Islamskoj Republici Iranu bilježi vrhunski razvoj i zavidan napredak.

– Ovaj uspjeh ponajviše treba pronaći u bogatom sadržaju i snazi iranskog filma, sadržaju koji obuhvata unutrašnje i duhovne lavirinte čovjekovog bića. U iranskoj kulturi, pa tako i u kinematografiji, čovjek predstavlja krunu svekolikog stvaranja u svijetu postojanja, i upravo zbog toga u njegovoj dubini je utisnuta težnja da traga za istinom i savršenstvom - rekla je Korać.

image

Publika u sali Dodest pred projekciju filma

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ

Nakon projekcije filma održano je i predstavljanje Antologije savremene persijske poezije poslije islamske revolucije "Blistavi zvuci jutra". O knjizi su govorili Amir Purpezešk, ataše za kulturu Ambasade i direktor Kulturnog centra Islamske Republike Iran u Beogradu, i Petar Janačković, prevodilac Antologije persijske poezije. Svim posjetiocima poklonjen je po primjerak antologije.

image

VIZUAL ZA FESTIVSL

-FOTO: KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Festival iranskog filma traje do 13. oktobra, sve projekcije se održavaju u sali Dodest i počinju u 19 časova. Ulaz je slobodan.

Večeras (11. oktobra) na programu je film "Pomahnitali top" (2014, 115 min) režisera Abolhasana Davudija. Sjutra (12. oktobra) publika može pogledati film "Slatki ukus mašte" (2014, 94 min) režisera Kamala Tabrizija.

Na zatvaranju manifestacije (13. oktobra) biće prikazan animirano-igrani film za djecu i mlade "Mobarak" (2015, 80 min) režisera Mohabada Reze i Nadžafija Emamija.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 06:38