Milo Đukanović / - KABINET - DAN PORTAL
03/04/2024 u 17:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Bulajić najveći filmski reditelj i najpoznatiji Crnogorac novijega doba

Bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je telegram saučešća povodom smrti Veljka Bulajića njegovoj porodici.

- Sa iskrenom tugom primio sam vijest o smrti vašeg dragog supruga, roditelja i djeda Veljka Bulajića, jednog od najvećih filmskih reditelja na ovim prostorima, i najpoznatijih Crnogoraca novijega doba - napisao je Đukanović u telegramu porodici.

Istakao je da je bio jednako jugoslovenski, kao i crnogorski, i hrvatski neumorni umjetnički stvaralac, decenijama u samom vrhu evropske i svjetske kinematografije.

- Kao što je s mladalačkim žarom i crnogorskim  slobodarskim nervom ušao u partizanske redove da se bori protiv fašizma, sa istim takvim entuzijazmom je kod svjetski poznatih imena učio rediteljski zanat, da bi stvaranjem filmskih remek djela proslavio i ovjekovječio narodnooslobodilačku borbu jugoslovenskih naroda i njihovu zajedničku domovinu Jugoslaviju - istakao je Đukanović.

Preminuo reditelj Veljko Bulajić; Rekao je da je iza svakog njegovog filma lično stajao Tito

On je naveo da će Bulajić, pored impresivne rediteljske karijere, ostati upamćen i kao jedan od najviđenijih građana Hrvatske u kojoj je proveo najveći dio svog života.

- Volio je Hrvatsku jednako kao svoju Crnu Goru, u kojoj je najmanje živio, ali je uvijek živio s njom, s njenim ljudima, njenim problemima i izazovima. Bio je jedan od najzaslužnijih za normalizaciju i osavremenjavanje odnosa između Crne Gore i Hrvatske nakon krvavog raspada Jugoslavije, jedan od ljudi koji je svojom neiscrpnom energijom, dobronamjernošću, iskustvom i ugledom značajno doprinio i našem izvinjenju Hrvatskoj - napisao je Đukanović.

Milatović: Sa tugom sam primio vijest o smrti Veljka Bulajića

Kako je saopštiio, vijek za nama će se po mnogo čemu pamtiti i kao vijek Veljka Bulajića.

- Ja ću ga pamtiti i kao dugogodišnjeg iskrenog prijatelja, koji je bio dragocjeni sagovornik na sve teme, s nesebičnom podrškom nezavisnosti Crne Gore i njenom strateškom državnom kursu, i meni lično. Molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća - napisao je u telegramu bivši predsjednik Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:18