Детаљ с конференције за новинаре / -ФОТО: AGENCIJA CGNEWS
09/04/2024 u 11:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Festival vjetra": Autentična kultura života s morem

Život nisu lijepa zdanja i gradovi, život su ljudi. Nematerijalna i materijalna kulturna baština, kultura u cjelini, jedino je što može da se prenese s koljena na koljeno, kroz njegovanje i edukaciju. To je ono što mi radimo, rekao je dr Frano Tripović

"Festival vjetra" ove godine počinje 25. aprila a traje do 25. maja u Tivtu, najavljeno je na konferenciji za novine, kako prenosi Agencija CGNews. Pored tradicionalnih sportskih programa, i ove godine na trećem izdanju festivala biće predstavljeni različiti edukativni, kulturni i zabavni programi. Zvanično otvaranje festivala održaće se 26. aprila na tivatskim Pinama.

Program i ove godine počinje posljednjeg vikenda u aprilu, kada se tradicionalno jedri Tivatska regata UNA Montenegro Cup, kojom zvanično počinje nautička sezona u Boki Kotorskoj.Tada će nastupiti i jedan od najpopularnijih bendova klupske scene u Crnoj Gori Milky Wave, kao predgrupa beogradskom sastavu Partibrejkersi.

– Jedriličarski klub (JK) "Delfin", kao strateški partner Opštine Tivat i Turističke organizacije (TO) Tivat, nastavlja da promoviše autentičnu lokalnu kulturu života sa morem, okupljajući institucije i javne kompanije, nevladine i sportske organizacije, kreativna udruženja i pojedince, koji zajednički donose cjelomjesečnu vikend feštu, namijenjenu prije svih građanima Tivta i Boke - poručila je Nina Lakičević, direktorka TO Tivat, obraćajući se u ime Opštine Tivat i turističke privrede.

Kulturni i umjetnički programi „Festivala vjetra”

Festival nastavlja prvog majskog vikenda izložbom regionalnog udruženja vizuelnih umjetnika Adriatic Artists, koju će ugostiti JU Muzej i galerija Tivat, dok nas vikend kasnije čeka izložba Udruženja likovnih umjetnika Tivta i nastavak međunarodne naučno-stručne konferencije "Boka Kotorska kao održiva nautička destinacija."

Partner festivala je i Centar za kulturu Tivat, koji organizuje predstavu "Druga strana vjetra", a i u produkciju su i ove godine uključene Muzička škola Tivat i ŠOSMO „Vida Matjan” iz Kotora koje pripremaju tri programa klasične muzike, među kojima i veliki koncert sa Glazbeno-prosvjetnim društvom Tivat na gradskoj rivi.

Na kraju festivala, na Dan mladosti, biće održan koncert crnogorskog repera Randoma i beogradski sastav Eyesburn, koji će ovim koncertom obilježiti 30 godina rada. 

Predsjednik JK "Delfin" i idejni tvorac "Festivala vjetra", dr Frano Tripović ukazao je da jedrenje i plovidba nisu samo sport i profesija, već vještine neophodne za život sa morem i uz more, te klub edukaciju smatra svojom obavezom, trudeći se da se pozicionira kao osnovna pomorska škola.

– "Festival vjetra" promoviše svjetlost, buđenje, rađanje, dobrotu. Kreativnost i radost. Slavi život. Sada i ovdje, oslanjajući se na bogato prirodno i kulturno nasljeđe koje baštinimo. Obraća se prije svih mještanima Tivta i Boke i želi promovisati razloge da ostanemo doma. Život nisu lijepa zdanja i gradovi, život su ljudi. Nematerijalna i materijalna kulturna baština, kultura u cjelini, jedino je što može da se prenese s koljena na koljeno, kroz njegovanje i edukaciju. To je ono što mi radimo, hvala svima koji nas podržavaju - rekao je dr Tripović.

image

Детаљ с конференције за новинаре

-ФОТО: AGENCIJA CGNEWS

Ukazavši da je manifestaciju i ove godine podržalo preko trideset privrednih subjekata, te da se realizuje uz podršku Opštine Tivat, Turističke organizacije, međunarodnih fondacija Francis&Richard Gadbois i William Gilspie, direktorka Festivala vjetra, Vesna Vukić, poručila je da je upravo autentičnost ono što ga čini vrijednim turističkim proizvodom.

– Neophodno je da čuvamo znanje koje imamo, vještine koje su potrebne da bismo sačuvali kulturu života. I bili zanimljivi. To je jedan od postulata održivosti koji želimo da naglasimo ovim projektom - rekla je Vukić.

Prodekanica za razvoj i komunikaciju Pomorskog fakulteta Kotor UCG i direktorka konferencije, prof. Dr Zorica Đurović istakla je da je JK "Delfin" primjer prave, iskrene i proaktivne društvene odgovornosti.

– Došlo je vrijeme da pokažemo svoju zahvalnost, da pokažemo svoju odgovornost i da Boku zaštitimo, najprije od nas, a zatim i od svih ostalih, i da je sačuvamo kao dragulj koji ona jeste i da učinimo i sve aktivnosti u okviru nje, održivim i zdravijim - rekla je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:45