Filip Ivanović / -POKRET EVROPA SAD
07/12/2022 u 17:26 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Filip Ivanović: Nova administracija Podgorice nije upoznata s namjerama o osnivanju muzeja

Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka o osnivanju Muzeja savremene umjetnosti

Pozdravljam ideju aktuelne Vlade Crne Gore da otpočne projekat osnivanja Muzeja savremene umjetnosti, kao institucije koja za cilj ima doprinos razvoju kulture u Crnoj Gori i prijeko potrebnoj, a odavno zapostavljenoj, afirmaciji umjetničkog stvaralaštva.

– Kako to obično biva, od ideje do njene realizacije dug je put, koji, iako možda popločan dobrim namjerama, ne mora nužno biti ispravan i racionalan, pa nije ni čudo što plan puke transformacije Centra za savremenu umjetnost u muzej ovih dana izaziva kritičku pažnju cjelokupne javnosti. Naime, proces osnivanja muzeja savremene umjetnosti, kao reprezentativne institucije kulture, podrazumijeva pažljivu analizu pređašnjeg i aktuelnog stanja predmetne oblasti, kvantitativnu i kvalitativnu procjenu postavke, određivanje lokacije, predlog arhitektonskog rješenja zgrade muzeja, ocjenu kadrovskih potencijala, razradu finansijskog plana, itd. Ukratko, osnivanje muzeja savremene umjetnosti je dugoročni projekat, koji zahtijeva ozbiljnost, promišljenosti, profesionalnost i apsolutnu posvećenost – navodi Ivanović.

Stoga, u najmanju ruku, čude brzoplete odluke o prostoj transformaciji postojećeg Centra savremene umjetnosti u muzej, bez konsultacija stručne i šire javnosti, uz sasvim neadekvatnu komunikaciju ključnih nosilaca ovog posla, a izgleda sve u namjeri da se, mimo ustaljenih procedura i dobrih praksi, ova ideja realizuje u rekordnom, odnosno neprimjereno kratkom, roku, ističe on.

Stoga se, sasvim prirodno, postavlja pitanje ko i zašto žuri s ovakvim kapitalnim projektom i čemu potreba da se iznenađujuće brzo, u svega nekoliko mjeseci, završi proces, za koji su mnogo razvijenijim državama bile potrebne decenije.

Javna prepiska čelnih ljudi nadležnih institucija, kojoj posljednjih dana svjedočimo, izaziva ozbiljnu sumnju u dobronamjernost i nepristrasnost, inače hvale vrijedne, inicijative Ministarstva kulture i medija, te otvara prostor za spekulacije o suštini samog projekta, što ne služi na čast ni aktuelnoj Vladi, ni kulturnim djelatnicima, a na kraju ni Crnoj Gori u cjelini.

Posebno je problematična informacija o navodnoj saradnji Ministarstva s Glavnim gradom po pitanju buduće lokacije muzeja, imajući u vidu činjenicu da je, u skladu s Ustavom, trenutna gradska uprava okončala svoj mandat još prije nekoliko mjeseci, a da nova administracija, na čijem će čelu biti "Evropa sad!" nije ni upoznata s namjerama o osnivanju muzeja ili bilo kakvim dogovorima o njegovoj lokaciji.

Imajući u vidu sve rečeno, pozivam Ministarstvo kulture da odustane od hirovitih odluka i da o svojoj plemenitoj ideji osnivanja Muzeja savremene umjetnosti otvori sveobuhvatnu, stručnu, informisanu i cjelishodnu debatu, kako bi se otklonile sve sumnje o eventualnoj privatizaciji ovog projekta, a sa ciljem da Crna Gora dobije reprezentativnu kulturnu instituciju, kakvu i zaslužuje, a koja nadilazi bilo kakve lične ambicije ili animozitete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:11