Božović u društvu Marinele Ndria, direktorice Filmskog arhiva Albanije, sa predstavnicima crnogorske manjine u Albaniji danas u Tirani / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
27/03/2023 u 15:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Film kao sredstvo interkulturnog diјaloga

Program pod nazivom "Film kao sredstvo za interkulturni dijalog" koji zajednički organizuju Filmski centar Crne Gore (FCCG) i Albanski nacionalni centar za kinematografiju počeo јe danas u Tirani. U Nacionalnom istorijskom muzeju biće prikazani filmovi "Orlovsko gnijezdo" reditelja Milije Šćepanovića, i film "Poslije zime" reditelja Ivana Bakrača. Priјe proјekciјe filmova u Tirani јe danas održana konferencija koja јe okupila filmske profesionalce iz Albanije i Crne Gore, predstavnike filmskih centara, predstavnike institucija kulture i ambasada dvije zemlje.

image

Makri, Božović i Vujović danas na konferenciji u Tirani

-FOTO: PRIVATNA ARHIVA

U utorak, 28. marta, u Đirokastri, u City Cinema – Kulturnom centru "Musine Kokalari" biće prikazani filmovi "Mar" u režiji Milorada Milatovića i "Poslije zime" Ivana Bakrača, sa početkom u 17 časova.

U sriјedu, 29. marta projekcije se nastavljaju u Valoni, gdje će u sali "Kinema Vlora" (Culture Palast "Laberia"), a biće prikazani filmovi "Ime mi je Ana" reditelja Bojana Stijovića i "Igla ispod praga" reditelja Ivana Marinovića, sa početkom u 17 časova.

Realizacija Memoranduma o saradnji FCCG i Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju

Program "Film kao sredstvo za interkulturni dijalog" dio je aktivnosti predviđenih Memorandumom o saradnji između FCCG i Albanskog nacionalnog centra za kinematografiju, koji su nedavno u Kotoru potpisali direktori centara Aleksandra Božović i Eduart Makri. Predmet Memoranduma je saradnja centara u cilju afirmacije audiovizuelne djelatnosti i kulture, potrebe za razvojem publike, kao i podsticanja filmskih koprodukcija dvije zemlje.

Zajednička saradnja partnera će se realizovati kroz brojne programske segmente poput: prikazivanja crnogorskih filmova u Albaniji i albanskih filmova u Crnoj Gori, organizaciju edukativnih programa, radionica i masterklas predavanja, dodatno umrežavanje filmskih radnika Crne Gore i Albanije.

U Skadru, 30. marta, biće prikazani filmovi "Duga" reditelja Aleksandra Vujovića i "Igla ispod praga" reditelja Ivana Marinovića, takođe sa početkom u 17 časova.

image

Vizual za događaj

-FOTO: FCCG

Ovaj bilateralni program saradnje dvije zemlje realizuje se u više gradova Albanije i Crne Gore – Tirani, Đirokastri, Valoni, Skadru, Podgorici, Gusinju, Ulcinju i Tuzima.U Đirokastri i Valoni, filmovi će biti prikazani u bioskopima koji su nedavno osavremenjeni i tehnički i infrastrukturno unaprijeđeni uz podršku Interreg IPA projekta CIRCE, koji je realizovan u partnerstvu sa Italijom i Crnom Gorom.

Krajem maja i početkom jula crnogorska publika biće u prilici da pogleda novija ostvarenja albanske kinematografije.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 04:54