Уљаревић и Вучелић / -FOTO: FCCG
04/02/2023 u 13:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Filmska posveta Urošu Toškoviću

Projekat "Uroš" Mata Uljarevića je zamišljen kao kratki animirani film posvećen Urošu Toškoviću, rađen u specifičnoj stop-motion animiranoj tehnici koja podrazumijeva ručno crtanje ugljenom na papiru svakog kadra filma

Tokom Međunarodnog festivala kratkog filma u Klermon Feranu u sklopu Industry programa predstavljen je autorski animirani projekat "Uroš" posvećen Urošu Toškoviću, reditelja Mata Uljarevića, koji realizuje DOK Produkcija uz podršku Filmskog Centra Crne Gore. Producenti na filmu su Danilo Vujačić (DOK Produkcija) i Miljan Vučelić (PROTOS FILM).

image

Тошковић у и на филму

-FOTO: FCCG

Međunarodni festival kratkog filma u Klermont Feranu jedan je od najstarijih i najznačajnijih revija kratkog filma u Evropi, sa prepoznatljivim filmskim marketom, najvećim marketom za kratki film u Evropi. Koncept filma predstavili su pred međunarodnom publikom, producentima i distributerima iz Evrope i svijeta autor Mato Uljarević i producent Miljan Vučelić.

Ugljenom na papir, kadar po kadar

Projekat "Uroš" je zamišljen kao kratki animirani film posvećen Urošu Toškoviću, rađen u specifičnoj stop-motion animiranoj tehnici koja podrazumijeva ručno crtanje ugljenom na papiru svakog kadra filma. Radi se o rijetkoj analognoj animatorskoj tehnici, koja će kao rezultat osim samog filma imati više desetina crteža velikog formata. Rediteljski koncept se bazira na ideji snimanja filma koji će po svom vizuelnom stilu podsjećati na likovni izraz Uroša Toškovića, sa pričom u kojoj je naglasak na konstantnom uplivu fantastičnih slika u biografski tok priče, stoјi na saјtu FCCG.

Film je promovisan zajedno sa još dva od osam animiranih filmova iz svih krajeva Evrope razvijenih u okviru "Rise and shine" radionice za mlade animatore koja se prvi put ove godine sprovodi kao novi program CEE ANIMATION međunarodne organizacije za razvoj animacije. U sklopu istog programa, film su tokom novembra predstavili na Animafestu u Ljubljani Mato Uljarević i Danilo Vujačić.

Program "Rise and shine" je sproveden kroz radionice i prezentacije u Zagrebu (Animafest), Ljubljani (Animateka), uz individualno mentorstvo nekih od najvažnijih svjetskih imena u animaciji kao što su Joanna Quinn, Les Mills, Pedro Rivero, i predstavljanje projekta pred međunarodnom publikom i žirijem, kao i uvezivanje sa distributerima, producentima i saradnicima iz čitave Evrope.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:26