ILUSTRACIJA/ ARHIVA / SHUTTERSTOCK - SHUTTERSTOCK
22/10/2024 u 09:47 h
Iva NešićIva Nešić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Glas indijskih umjetnika turbulentnog perioda

Izložba u londonskom Barbikanu okuplja značajna djela indijskih umjetnika iz perioda od 1975. do 1998. godine, fokusirajući se na društvene, političke i kulturne promjene u Indiji tokom tog burnog razdoblja. Kroz radove poput instalacija Nalini Malani i skulptura Vivana Sundarame, izložba istražuje kako su umjetnici koristili svoja djela da se nose s izazovima urbanizacije, neoliberalnih reformi i borbe za građanska prava.

U londonskom Barbikanu trenutno je otvorena izložba "Zamišljena institucija Indije: Umjetnost 1975–1998", koja okuplja djela 25 indijskih umjetnika, pružajući uvid u jedno od najturbulentnijih razdoblja u istoriji te zemlje. Ova izložba istražuje ključne društvene, političke i kulturne promjene kroz prizmu umjetničkog stvaralaštva tog perioda, obuhvatajući širok spektar medija poput slikarstva, skulpture, filma i instalacija.

Jedan od centralnih fokusa izložbe su politički angažovani radovi koji odražavaju društvene previranja tokom vanrednog stanja koje je uvela tadašnja premijerka Indira Gandi sredinom 1970-ih godina, kao i proces ekonomske liberalizacije iz 1990-ih. Među najznačajnijim djelima su slike i instalacije koje se bave temama identiteta, zajedništva i otpora prema društvenim promjenama.

Izložba obuhvata radove umjetnika kao što su Nalini Malani, čiji radovi kritikuju patrijarhalnu strukturu društva i načine na koje politička moć utiče na marginalizovane zajednice. Njena instalacija "Remembering Toba Tek Singh" evocira sjećanja na bolnu podjelu Indije i Pakistana, postavljajući pitanja o pripadanju i identitetu.

Takođe, djela Vivan Sundarama, pionira konceptualne umjetnosti u Indiji, zauzimaju značajno mjesto na izložbi. Sundaramovi radovi, koji često uključuju upotrebu recikliranih materijala, bave se urbanizacijom, industrijalizacijom i socijalnim nepravdama u Indiji, a njegova skulptura "Engine Oil and Steel" predstavlja impresivan prikaz interakcije između prirodnog i industrijskog svijeta.

Izložba ne samo da prikazuje djela, već postavlja i dublja pitanja o ulozi umjetnosti u političkim i društvenim transformacijama. Kroz period od 1975. do 1998. godine, Indija je prošla kroz značajne promjene, uključujući borbu za građanske slobode, uvođenje neoliberalnih ekonomskih reformi, kao i sve veći uticaj globalizacije na svakodnevni život. Umjetnici predstavljeni u ovoj izložbi svojim djelima reflektuju te procese, često koristeći političku kritiku kao sredstvo izražavanja.

Poseban aspekt izložbe je naglašavanje uloge žene u indijskom društvu i način na koji umjetnice poput Nalini Malani i Anita Dube koriste umjetnost kao alat za preispitivanje rodnih uloga i patrijarhalnih struktura. Dubeova serija radova u okviru instalacije "Silence (Blood Wedding)" pruža snažnu kritiku nasilja nad ženama, dok Malani koristi naraciju i performans da bi prikazala marginalizovane priče.

Izložba "Zamišljena institucija Indije" pruža posjetiocima priliku da se dublje upoznaju s indijskom umjetnošću tokom jednog od ključnih perioda u istoriji zemlje. Kroz izložene radove, posjetioci imaju mogućnost da istraže složene odnose između politike, društva i kulture, ali i da sagledaju kako su umjetnici koristili svoja djela kao sredstvo otpora i društvene kritike.

Ova izložba ne samo da predstavlja umjetničku scenu Indije tog vremena, već poziva posmatrača da razmisli o ulozi umjetnosti u formiranju kolektivnog identiteta, posebno u periodima društvenih previranja.

Izložba traje do 21. januara 2025. godine u Barbikanu, London.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 09:47