Stevo Grabovac i članovi žirija / - FOTO:VESNA LALIć/NOVA.RS
29/01/2024 u 16:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Grabovac, dobitnik NIN-ove nagrade: Čast je biti ovdje, još ne mogu da skupim utiske

Grabovcu će priznaje bit uručeno 5. februara u podne na Kolarcu

Stevo Grabovac dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Poslije zabave" jer je u pitanju djelo koje nas opominje da još uvijek imamo osjećanja, kazala je članica žirija Tamara Mitrović na današnjoj konferenciji za štampu.

Od pet naslova koliko se našlo u finalu za NIN-ovu nagradu stručni žiri, kako je saopšteno na pres konferenciji u hotelu „Moskva“, donio je odluku da titulu laureata 70. po redu priznanja ponese Grabovac, prenosi Nova.rs.

Stevo Grabovac dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Obrazlažući izbor ovog romana za najbolji članica žirija Žarka Svirčev ocijenila je da je u pitanju „zastrašujuće čitalačko iskustvo“, dodavši da to nije toliko priča samo o zločinu o kojem se piše, dok je Violeta Stojmenović napomenula da je nagrada „jako zaslužena“ i da Grabovčev roman govori o iskušenju zaborava.

Iako nije glasala za „Poslije zabave“, već za Matijevićev „Pakrac“, Milena Đorđijević je čestitala laureatu na „odličnom romanu“.

– Konkurencija je bila jaka, a najuži izbor pravedan. Ono što je bitno u romanu „Poslije zabave“ jeste što je roman uspio da se sazna istina o zločinu, dok „Pakrac“ uspijeva da obznani zlo u radikalnom vidu. Temom zla samo najveći pisci mogu da se pozabave – rekla je Đorđijević, dok je Goran Korunović, inače predsjednik žirija kazao da je Grabovac zasluženo dobio priznanje i dodao da je „Poslije zabave“ knjiga vrlo složene kompozicije.

Nakon članova žirija obratio se i dobitnik 70. NIN-ove nagrade Stevo Grabovac, koji se najprije zahvalio žiriju i kazao: "Odlično sam, još ne mogu da sakupim utiske. Čast je biti ovdje".

Grabovcu će priznaje bit uručeno 5. februara u podne na Kolarcu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:02