Поставка заинтересовала публику / -ФОТО: НЕНАД МАНДИЋ/ ФЕЈСБУК ОПШТИНА ДАНИЛОВГРАД
03/10/2024 u 10:53 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Gradina - bedemi pamćenja"

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore, u galeriji Umjetničke kolonije Danilovgrad otvorena je izložba likovnih radova "Gradina - bedemi pamćenja"
image

Неке од учесница радионица

-ФОТО: НЕНАД МАНДИЋ/ ФЕЈСБУК ОПШТИНА ДАНИЛОВГРАД
Postavku čine radovi nastali tokom sedmodnevne radionice održane u galeriji Umjetničke kolonije i u Zavičajnom muzeju Danilovgrada. Radionice su vodili akademski vajari iz Kolonije i arheolozi iz Zavičajnog muzeja. Na njima su se polaznici bavili tradiocionalnim vajarskim i slikarskim materijalima i tehnikama - glinom, fimo masom, akrilom, pomoću kojih su pokušali da rekonstruišu objekte Martinićke gradine, ili neke karakteristične detalje poput rozeta, amfora, kamenih ukrasa.

image

Детаљ с изложбе

-ФОТО: НЕНАД МАНДИЋ/ФЕЈСБУК ОПШТИНА ДАНИЛОВГРАД

Izložba i radionice organizovani su povodom obilježavanja Dana evropske kulturne baštine, koјi se ove godine održava pod sloganom "Baština koja povezuje kulturne rute i mreže". Na ovaj način, Umjetnička kolonija je pružila svoj doprinos u obilježavanju bogate kulturne baštine Crne Gore. Lokalitet Gradina inaugurisan je kao kulturna ruta evropskog civilizacijskog hoda i učinjen je neizostavnim dijelom kulturno-turističke mape Crne Gore. Izložbu je prigodnom besjedom otvorio Stanko Jovanović, arheolog iz Zavičajnog muzeja u Danilovgradu, stoјi na saјtu Opštine Danilovgrad. Moderatorka programa je bila Aleksandra Pavićević.

image

Публика која је дошла на отварање изложбе ликовних радова о Мартинићкој градини

-ФОТО: НЕНАД МАНДИЋ/ ФЕЈСБУК ОПШТИНА ДАНИЛОВГРАД

Učesnicima ovog projekta koji su ovim povodom učestvovali u radionici Umjetničke kolonije prigodne diplome uručio je v.d. poslovnog direktora Andrija Radulović, koji јe istakao da im je čast što je baš njihovoј ustanovi pripala čast da organizuјu radionice i izložbu povodom Dana evropske kulturne baštine.

– Želimo da istaknemo vrijednosti Martinićke gradine i skrenemo pažnju na ovaj važan lokalitet, crtežima, slikama i vajarskim djelima, zahvaljujući se Ministarstvu kulture i medija na podršci, kao i svima koji su učestvovali u ovom projektu - rekao јe Radulović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 10:54