”Heroji Halijarda”, plakat / - WIKIPEDIJA
09/10/2023 u 16:58 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Heroji Halijarda" u bioskopu i pored Begovićevog protivljenja

Na elektronsku poštu bioskopa stiglo bar deset mejlova u kojem se protestuje protiv odluke da se film skine sa repertoara

Film "Heroji Halijarda" od momenta kad je završen izaziva kontroverze. Otkako je najavljeno da će ostvarenje Radoša Bajića biti uvršteno na redovni reportoar podgoričkog Cineplexx-a, i našoj javnosti pojavili su se glasovi za i protiv.

Film nije skinut sa repertoara iako su pojedini mediji u Crnoj Gori i Srbiji objavili tu informaciju, kazala je za Portal Dan direktorka Cineplexx-a Olivera Bracanović. Film će biti na repertoaru od 12. oktobra, dodala je ona.

Ona je opovrgla i napise u nekim crnogorskim medijima da je više građana uputilo protest bioskopu i menadžentu kompanije "Big fashion" (bivša Delta) u kojoj se nalazi Cineplexx. 

- Jedna osoba, Marko Begović, poslala je mejl protiv prikazivanja filma "Heroji Halijarda". Ali zato je na elektronsku poštu bioskopa stiglo bar deset mejlova u kojem se protestuje protiv odluke da se film skine sa repertoara - kazala je Bracanović. 

Ona je istakla da Cineplexx "niti hoće niti može da cenzuriše".

Ostrašćenim pozivima na zabranu prikazivanja nema mjesta, smatra ona. 

Da podsjetimo, na ljetos održanom Sarajevo film festivalu prikayan je trejler. Nakon ocjena da se radi o "četničkoj propagandi" bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić je izjavila da su kritike sarajevske gradonačelnice neprimjerene i da se ne radi o rehabilitaciji četnika.

U akciji spašeno 508 pilota

Reditelj Radoš Bajić u ovom filmu govori o  spašavanju američkih pilota od strane pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i seljana koji žive jugozapadno od Gornjeg Milanovca, koji su od sredine ljeta 1944. pa do kraja te godine spasli 508 američkih i drugih savezničkih pilota, koje su Njemci oborili posle vraćanja iz Ploeštija (Rumunija), gde su bombardovali naftna nalazišta i postrojenja. Seljani, uz pomoć sedamdesetak oficira i vojnika, zajedno s Dražom Mihailovićem, njegovali  povređene pilote. Napravili su improvizovani aerodrom nedaleko od šumadijskog sela Pranjani, gdje su iz Barija doletali američki avioni, koji su odvozili spasene pilote...

Predsednik SAD Truman, na insistiranje generala Dvajta Ajzenhauera, 1948. godine posthumno odlikovao generala Dražu Mihailovića Legijom za zasluge (Legion of Merit), jednim od najznačajnijih američkih vojnih odlikovanja.

Tome je prethodio tekst američkog političara Ričarda Niksona, koji je 21. aprila 1966. godine, tokom predsjedničke kampanje, pismeno zahvalio generalu Draži Mihailoviću, četnicima i srpskom narodu“.

Gradonačelnik Los Anđelesa Tom Brejdli je 1986. proglasio 17. jul Danom sjećanja na generala Mihailovića, na 40-godišnjicu njegove smrti...

Sa druge strane, Begović, v.d. direktora Uprave za sport i mlad u Vladi Zdravka Krivokapića, koji smatra da film treba zabraniti, svoj stav potkrepljuje time da je "planirana premijera filma pod nazivom "Heroji Halijarda, predstavlja dio ukupnog napora da se izjednači kvislinški (četnički) pokret koji je sarađivao sa nacističkim režimom baštineći fašističke vrijednosti".

- Ovaj film teži da kroz pojedinačne pozitivne akcije, zanemari i prikrije pravu prirodu ovog pokreta, dok ujedno ruži djelovanje jedinog antifašističkog pokreta, koristeći pritom veoma uvredljiv narativ poput "komunistička gamad", i slično - navodi Begović u tekstu koji je dostavio redakciji Portala Dan. 

On je naglasio da "prije skoro dvadeset godina propisom kojim je usvojen u Republici Srbiji stvoren je pravni okvir za izjednačavanje četničkog i partizanskog pokreta, tj. svojevrsnom legalizacijom revizije Drugog svjetskog rata". 

On navodi da "Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo nijesu reagovali na brojne zahtjeve da se odrede", da se "razumije se i sama kompanija se oglušila", "što ne bi", smata on, "trebalo da čudi jer je izgleda legitimno djelovati protiv interesa države Crne Gore".

- Ovaj film teži da kroz pojedinačne pozitivne akcije, zanemari i prikrije pravu prirodu ovog pokreta, dok ujedno ruži djelovanje jedinog antifašističkog pokreta, koristeći pritom veoma uvredljiv narativ poput "komunistička gamad", i slično - navodi Begović. 

Ratna drama inspirisana naјvećom poјedinačnom akciјom spasavanja oko 508 američkih i drugih savezničkih pilota iza nepriјateljskih liniјa u istoriјi svetskog vazduhoplovstva koјa se odigrala na improvizovanom aerodromu u selu Pranjani u podnožјu Suvobora uz logističku podršku Јugoslovenske kraljevske voјske u otadžbini pod komandom Draže Mihailovića 1944. godine, poznatom po kodnom imenu Operaciјa Haliјard.

Pored te, na istoriјskim činjenicama zasnovane liniјama priče, ključni akteri su članovi porodice Јović. Dva brata iz te porodice nalaze se u sukobljenim voјskama, Mirko јe u četnicima a Sreten u partizanima. Njihov otac pokušava da zaštiti naјmlađeg sina da se ne priključi niјednoј voјsci.

Svečana premijera filma najavljena je za 10. oktobar u Beogradu, u MTS dvorani.

Scenario potpisuje reditelj Radoš Bajić, a koscenaristi su Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević. U filmu glume: Žarko Laušević, Petar Božović, Nela Mihailović, Nikola Rakočević, Radovan Vujović, Vojislav Voja Brajović, Steven William Moore, Vučić Perović, Čubrilo Čupić, Isidora Minić, Nina Nešković i mnogi drugi...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:15