Илија Ђуровић / -ФОТО: СЛАЂАНА КАВАРИЋ МАНДИЋ
14/01/2022 u 13:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Илија Ђуровић:Радује што ће књига коjа ми jе важна постати видљивиjа

Нисмо имали недоумица да ли роман кандидовати за НИН-ову награду jер смарамо да jе "Сампас" jедан од наjбољих романа коjи смо обjавили - каже Матић

На вијест да је његов роман првјенац "Сампас", у издању београдских издавача "Трећи Трг" и "Сребрног дрвета", у едициjи "Бука&Бес", ушао у ужи избор за НИН-ову награду, Илиja Ђуровић је рекао да се радује што ће књига коjа му jе важна накратко постати видљивиjа.

У есклузивној изјави за "Дан" реговао је одмјерено напомињући да "не очекује ништа", међутим издавач Дејан Матић, није крио задовољство чињеницом да је овај роман ушао у ужи избор за НИН-ову награду.

Он је за наше новине подсјетио да су Ђуровића открили преко њиховог регионалног конкурса за поезиjу и прозу 2018. када им jе послао рукописе збирке пјесама "Брид" и романа "Сампас".

– Тада смо имали дилему, због пропозициjа конкурса, коjи рукопис да наградимо, и одлучили смо се за поезиjу, али смо и "Сампас" уврстили у издавачки план, и након три године обjавили. Нисмо имали недоумица да ли роман кандидовати за НИН-ову награду jер сматрамо да jе "Сампас" jедан од наjбољих романа коjи смо обjавили - каже Матић.

Када је ријеч о преласку с прича по којима је Ђуровић препознатљив, поезиjе и драме, на дужи прозни израз - роман, Ђуровић каже да то није била свjесна одлука.

– Занима ме приjе свега поезиjа, а кад кажем поезиjа, мислим на све. Споља можда дjелуjе као да радим различите ствари, различите форме, али изнутра, с моjе стране, то изгледа другачиjе, има своjу логику коjа се своди на то да радим оно што морам, што год то било - каже Ђуровић.

Што се тиче планова, Илија каже да је завршио рукопис пjесничке књиге, одложио га са стране и посветио се сценаристичком раду.

– Ова година биће углавном посвећена филму - поручује наш саговорник.

Заслужено у друштву изабраних

Главни и одговорни уредник "Трећег Трга", који је заједно са "Сребрним дрветом" објавио Ђуровићев "Сампас", Дејан Матић, није крио задовољство чињеницом да је овај роман ушао у ужи избор за НИН-ову награду.

– Што се тиче других награда, засад смо "Сампас" кандидовали и за награде "Биљана Јовановић" и "Душан Васиљев" - каже Дејан Матић.

Он је истакао да је Илиjа Ђуровић jедан од наjталентованиjих наших писаца.

– Његов први роман "Сампас" написан jе ријетко изванредним стилом и отвара низ тема важних не само за данашњу Црну Гору, већ и за генерациjу младих писаца рођених око 1990. у коjу убраjам и Стевана Таталовића, Машу Сеничић, Ђорђа Ивковића, Огњена Аксентиjевића и Сава Боjовића. Нисмо имали недоумица да ли роман кандидовати за НИН-ову награду jер сматрамо да jе "Сампас" jедан од наjбољих романа коjи смо обjавили - каже Матић.

Како је и најављивано, јуче је НИН објавио кратке осврте о сваком од 17 романа који се такмиче за ово престижно књижевно признање.

– `Сампас` jе поема пута. `Сампас` jе роман. `Сампас` jе музика. Од прве до последње странице ове књиге, од Аде Боjане, преко Бококоторског залива, па до Подгорице, Илиjа Ђуровић рафинираним књижевним стилом пред нас поставља слике и ситуациjе цијелог jедног живота, живота као трагања за бољим, живота као колоплета милих и немилих околности и догађаjа – онога што би се заиста могло назвати: живот, литература. Савремени црногорски, односно распарчано-jугословенски, односно балкански контекст – миље jе кроз коjи ликови ове књиге траже своj: сампас. Или спас? Илиjа Ђуровић вјешто саставља књижевни пазл од коjег нас каткад подилазе срси, а каткад милина... `Сампас` jе књига о љубави према животу, упркос свему" - преноси НИН импресију Бојана Кривокапића о роману Илије Ђуровића.

Илиjа Ђуровић рођен jе у Подгорици 1990. године. Од 2013. живи и ради у Берлину. Пише поезиjу, прозу, драме и филмска сценариjа. Поред "Сампаса" досад је обjавио: "Они то тако дивно раде у великим љубавним романима" - приче; "Црне рибе" - приче; "Брид" - поезиjа. "Сампас" је његов први роман.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:44