Izložba Goranke Matić na Cetinju / - FOTO. NARODNI MUZEJ CRNE GORE
12/06/2023 u 09:40 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izložba "Iskustvo u gužvi" Goranke Matić i na Cetinju

Postavka fotografija biće otvorena sjutra u 19 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić"

Izložba Goranke Matić biće otvorena u organizaciji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Nakon velikog uspjeha u Beogradu, i gostovanja po regionu, izložba koju je priredio Muzej savremene umetnosti iz Beograda 2021. godine, biće predstavljena i crnogorskoj publici.

Izložba "Iskustvo u gužvi" predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju rada i ostvarenja Goranke Matić koja je na umjetničkoj i fotografskoj sceni prisutna već četrdeset godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošloga vijeka, rad Goranke Matić tekao je paralelno u domenima novinske, reportažne i umjetničke fotografije. Dvostrukost i diferenciranost unutar njenog profesionalnog angažmana – kao, s jedne strane, novinskog hroničara muzičkih, likovnih i političkih događaja i, sa druge, posvećenog umjetničkog fotografa – doprinijele su kompleksnom autorskom opusu. Otud i naziv ove retrospektivne izložbe – Iskustvo u gužvi, čija je namjera upravo da se nepretenciozno, pomalo i poetično, imenuje proces rada Matićeve. Iako su se teme i žanrovi razlikovali u zavisnosti od angažmana ali i prirode interesovanja, to nije uticalo na kreativnu poziciju Matićeve već, upravo suprotno, na ujednačavanje vizuelnog i semantičkog pristupa, koji se ogleda prije svega u jednako jasnoj autorskoj koncentrisanosti kako na ljude tako i na događaje i situacije.

 

Autorka koncepcije i kustoskinja izložbe je Una Popović, viša kustoskinja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, dok je koordinatorka i kustoskinja izložbe pri Narodnom muzeju Crne Gore Mirjana Dabović Pejović, rukovoditeljka Umjetničkog muzeja Crne Gore.

Nakon otvaranja, 13. juna u 19 časova, biće organizovano i stručno vođenje kroz izložbu.

Izložba će trajati do 31. jula.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 03:09