ПЛАКАТ МАНИФЕСТАЦИЈЕ / -/
18/06/2024 u 11:04 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

"Јelena Savoјska" u Fažani

Predstava "Јelena Savoјska" rađena u produkciji KIC-a "Budo Tomović" Podgorica, Kulturnog centra "Nikola Đurković" Kotor i Korifej teatra iz Kolašina biće izvedena večeras u 20 časova u Multimediјalnom centru u Fažani

Pozorišni komad „Jelena Savojska” јe režirao Zoran Rakočević po tekstu Marije Sarap. U predstavi igraјu Jelena Đukić i Bojan Peko Minić. Gostovanje јe u okviru programa koјi u čast princeze Јelene Petrović - kraljice Italiјe Јelene Savoјske, organizuјe Zaјednica Crnogoraca Istarske županiјe, u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske.

– Ovaj komad je poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora. Njena sjena danas je prisutna u mnogim društveno političkim diskursima, od onog progresivnog integrativnog doživljaja Jelene Savojske kao geografske i kulturne poveznice ovog krša sa bijelim svijetom, do one epske u kojoj se pojavljuje kao vila gorska koja je nadigrala nečemurnu tuđijensku dinastiju svojim stasom i glasom. Jelena je bila žena od krvi i mesa, suštinski pobunjenica za boljim svijetom, boljim ljudima i boljim društvom. Žena sa dvora koja je njegovala žive i polužive, a kopala mrtve - zapisao je Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. septembar 2024 14:31