Плакат за промоцију књиге / -ФОТО. МУЗЕЈ И ГАЛЕРИЈА ТИВАТ
15/07/2023 u 11:20 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Kada plivaš” kroz „Pozornicu snova”

Rastko Šejić donosi novi kvalitet u umjetnički doživljaj Boke Kotorske. Na osnovnom nivou tu je urbani jezik u susretu sa prirodom i stvarnošću "vladikinog jezera", bez okoštalosti epskog diskursa i uobičajenosti lingvističkog izraza koji pjesnici tradicionalnog stila zloupotrebljavaju u kontekstu Boke

Premijerno predstavljanje knjige poezije Rastka Šejića "Kada plivaš" održaće se u nedjelju, 16. jula u Đardinu JU Muzej i galerija Tivat. Promociјa počinje u 21 čas, a o dјelu i autoru govoriće i recenzenti pjesnik Živojin Rakočević, koji dolazi iz Gračanice, i profesor književnosti Željko Komnenović, te književni kritičar i teoretičar Miomir Abović. Odlomke iz poeme govoriće putem videa glumice Marija Medenica i Ana Rudakijević, dok će uživo stihove tumačiti glumica Marija Bergam.

Izdavači knjige su Matica Boke, novosadski "Prometej" i Udruženje "Šta hoćeš" iz Beograda. Biće to posljednji prateći događaj tekuće retrospektivne izložbe "Pozornica snova" upriličene povodom pedeset godina slikarskog rada Zorana Mujbegovića. Uјedno, Muјbegović јe ilustrovao ovu Šeјićevu knjigu.

– Boka Kotorska je vjekovima bila inspiracija umjetnicima diljem svjetskog šara koji su doživjeli njenu ljepotu. Od besmrtnih Šantićevih stihova o "nevjesti Jadrana" preko Dučićevog "lava kamenog" do bedekera Miloša Crnjanskog ta djela postala su i do danas ostala dio kolektivne kulturne baštine i sjećanja čitavog područja koje dijeli isti jezik. Uspješni savremeni stvaraoci poput Milete Prodanovića i Nikole Malovića daju tom literarnom sazviјežđu i gravitacionoj privlačnosti Boke dodatni sjaj. Na tom tragu, kao stranac, "furešt" po bokeški, Rastko Šejić donosi novi kvalitet u umjetnički doživljaj Boke Kotorske. Na osnovnom nivou tu je urbani jezik u susretu sa prirodom i stvarnošću "vladikinog jezera", bez okoštalosti epskog diskursa i uobičajenosti lingvističkog izraza koji pjesnici tradicionalnog stila zloupotrebljavaju u kontekstu Boke. Istinski ljubitelj i dugogodišnji "ljubavnik" Boke pjesnik čini da je Boka glavni junak poeme "Kada plivaš", sa svim svojim ljepotama i manama - stoјi u naјavi za promociјu.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:20