BARTOLOMEJ STANKOVIĆ / -FOTO: KIC "BUDO TOMOVIĆ"
23/02/2023 u 17:30 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Klavirski pejzaži Balkana

Sjutra veče (24.02) publika će biti u prilici da čuje solističke koncerte dvojice pijanista koji će izvoditi klavirske kompozicije autora sa Balkana

Festival savremene klavirske muzike "Forte piano" koji deveti put za redom organizuje KIC "Budo Tomović" završava sjutra, petak 24. februar, sa četiri koncerta. Moto ovogodišnjeg festivala je "Novi zvuci Balkana". Svi koncerti biće održani u velikoj sali KIC-a, a ulaz je slobodan.

Sjutra (24.02) u 12 časova u velikoj sali KIC-a nastupiće učesnici srednje muzičke škole „Vasa Pavić” koji će izvesti komade Dejana Despića objedinjene u „Vinjetama” op. 43.

image

MARKO KOVAČ

-FOTO: KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Nakon toga, u 12.15 časova počinje autorski koncert Marka Kovača (BiH/Crna Gora), kompozitora i pijaniste. Na programu su njegova djela: „Iz Hercegovine, pjesma i igra za klavir” (2010/22), zatim premijerno izvođenje Poema za klavir (2012), „Male scene, šest pjesama za klavir” (2015), „Molitva”, za klavir (2022), premijera „Slovenska antiteza”, muzika za klavir, prvi stav (2016), „Mistična ispovijest Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog”, muzika za klavir (2020).

Uveče će publika biti u prilici da čuje solističke koncerte dvojice pijanista koji će izvoditi klavirske kompozicije autora sa Balkana.

U 19 časova u velikoj sali KIC-a počinje koncert pijaniste iz BiH Bartolomeja Stankovića naslovljen „Balkan Madness”. Na repertoaru su djela Samira Fejzića, Milana Jeličanina, Dražana Kosorića, Milana Prebande, Davida Mastikose, Danijela Žontara, Dina Rešidbegovića, Vojislava Ivanovića, Marka Kovača, Valentine, Faruka Mehića, Vojina Komadine.

image

AMIR DŽAKOVIĆ

-FOTO: KIC "BUDO TOMOVIĆ"

Koncert pijaniste iz Albanije Amira Džakovića počinje u 20.30 časova. Repertoar koncerta naslovljenog „Klavirski pejzaži Balkana” čine kompozicije Rafet Rudia, Tomislava Zografskog, Panča Vladigerova, Senada Gačevića, Jozefa F. Pjetria, Sanje Drakulić i Milana Mihajlovića.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 06:59