Otvaranje 30. Kotorskog festivala pozorišta za djecu / -DAN/MIRJANA D. POPOVIĆ
02/07/2022 u 23:30 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ključ je u srcu, a Kotor u rukama djece

Simboličnom potragom i nalaženjem ključa u srcu, tortom za 30. rođendan i izvođenjem na scenu osnivača festivala 1993. godine, večeras je na Trgu od oružja podignuta zavjesa na jubilarnom Kotorskom festivalu pozorišta za djecu.

Ovim činom grad je prešao u ruke djeci koja će "vladati" narednih deset dana, koliko će trajati festival. Na preko 20 lokacija u Kotoru i okolini biće izvedeno preko 70 programa uz još preko 30 animacionih događaja. Na otvaranju festivala publika je premijerno vidjela predstavu u produkciji Fondacije "Kotorski festival pozorišta za djecu", pod nazivom "Čini da male stvari postanu velike", što je i slogan ovogodišnjeg festivala. Mala – velika publika će do 12. jula uživati u 16 predstava, od kojih je 12 u takmičarskoj selekciji. Kotor je ugostio umjetnike iz preko 10 zemalja. Pored pozorišnog programa, festival ima bogat prateći program.

image

Otvaranje 30. Kotorskog festivala pozorišta za djecu

-DAN/MIRJANA D. POPOVIĆ

– Od 1993. do danas mnogo je truda i znanja uloženo da bi Kotor bio prepoznat kao grad djeteta, kao vjerovatno jedini grad na planeti gdje djeca dobijaju vlast na deset dana, i to je vjerovatno najboljih deset dana u godini – kazao je gradonačelnik Vladimir Jokić. On je najavio da će nakon osnivanja Pozorišta za djecu ta ustanova preuzeti organizaciju festivala.

Festival je posvećen retrospektivi svega što se dešavalo prethodnih decenija. Posebne književne večeri biće posvećene Ljubivoju Ršumoviću i Draganu Raduloviću, a na okruglom stolu govoriće se o budućnosti pozorišta za djecu u Crnoj Gori. Gosti festivala su i predstavici UNICEF-a, kao i na prvom izdanju festivala 1993. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:22