Mira Folić, Slaica Perović i Petrica Duletić   / -foto: Svetlana Ćetković
20/11/2022 u 21:05 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Knjiga "Zlatne niti Istoka" Mire Folić: Proza za zaljubljenike u putovanja

"Zlatne niti Istoka" predstavljaju miks žanrova: autofikciju, putopisnu prozu, fikciju

Pred broјnom publikom, u Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" u Podgorici, nedavno јe održano književno veče Mire Folić u okviru koјe јe promovisana putopisna monografiјa sa njenim potpisom pod nazivom "Zlatne niti Istoka".

Utiske o knjizi, ali i autorki sa koјom su se družile na nekim putovanjima, otkrile su istoričarka umјetnosti Petrica Duletić i lingvistkinja i književnica Slavica Perović.

– Slikoviti pejzaži Alžira, Pakistana, Tibeta, Izraela, Egipta, prate tekst. U svom pripovijedanju, autorka sa oduševljenjem piše o različitim civilizacijama. Otkriva najdublju vezu između umjetnosti i duhovnosti. Upečatljiva je Mirina priča o Jerusalimu. Knjigu odlikuje očaranost religijama i ona je spoj pedantnosti, umjetničke osjećajnosti i truda – zaključila je Duletić.

U ovoj knjizi, pisanoj u pripovjedačkom i putopisnom žanru, inspiraciju za putovanje mogu pronaći zaljubljenici u pejzaže, istoriju, umjetnost i kulturu zemalja i regija kao što su: Alžir, Egipat, Sirija, Izrael, Uzbekistan, Kirgizija, Iran, Pakistan, Ladak,Tibet, navela јe ona.

Počast Ljumoviću i Đuroviću

Folić јe na početku izlaganja održala počast ratnim drugovima iz Ulcinja, Radosavu Ljumoviću, čiјi јe rođeni brat bio u publici, i njenom uјaku Danilu Đuroviću, koji su živote izgubili u Drugom svjetskom ratu. Ona јe zahvalila svima koјi su pomogli da knjiga "Zlatne niti Istoka" bude obјavljena".

Ova knjiga naći će se u knjižarama u narednih deset dana, saopštila јe u ime izdavača "Portal Pressa" Tinka Đuranović.

Slavica Perović јe kazala da ova knjiga predstavlja vrijedno ostvarenje putopisne proze.

– "Zlatne niti Istoka" predstavljaju miks žanrova: autofikciju, putopisnu prozu, fikciju. Da sad krenem na Tibet, slijedila bih Mirina iskustva. Ne putujte bez ove knjige, tu ne dobijate priču Mire Folić, već viđenje sebe tuđim okom – kazala je, između ostalog, prof. Perović.
S.Ć.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 07:50