Autor i promoteri knjige / -FOTO: AGENCIJA CG NEWS
11/07/2023 u 16:10 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Knjigom razgrnuta zapretana istorija našeg pomorstva

Konsultujući brojne domaće i strane arhive, svu dostupnu literaturu, mislim da sam uspio da na jednom mestu posložim sve važne činjenice o kapetanu Stevanu Vukotiću, prvom Bokelju i Srbinu koji je oplovio našu planetu - kazao je Predrag Kuzmanovski, autor knjige „Kapetan Stevan Vukotić”

Knjiga "Kapetan Stevan Vukotić" Predraga Kuzmanovskog predstavljena je u Tivtu, u organizaciji Muzeja i galerija Tivat. Bogata istorija Boke Kotorske izrodila je veliki broj značajnih ličnosti, a jedna od njih je dugo prećutani i neistraženi Grbljanin, kapetan Stevan Vukotić, koji je kao navigacioni oficir ruskog istraživačkog ratnog broda "Predprijatije" bio hronološki prvi Južni Sloven koji je oplovio Zemljinu kuglu prije tačno dva vijeka, u periodu 1823 – 1826, rečeno je na promociji knjige.

Za njegov podvig Ruska carska ratna mornarica ga je odlikovala ordenom Svete Ane drugog reda, da bi se njegova blistava karijera nastavila uzlaznom putanjom sve do prerane smrti 1833. godine, prenosi Agencija CG News.

Vukotić je dio našeg kolektivnog identiteta

– Ni jedna činjenica, ni jedna značajna ličnost naše slavne istorije ne smije biti prećutana i drago mi je što je kapetan Kuzmanovski uspio da detaljno istraži sve izvore i objavi knjigu o Vukotiću. Takav pohod zahtijevao je izuzetan trud i odricanje, kako me je sopstveno iskustvo naučilo. Ali ta istorija i ta tradicija su korjeniti dio našeg kolektivnog identiteta, određuju pogled na svijet i kako nas svijet vidi - istakao je Luković.

Knjiga Kuzmanovskog je zasnovana na detaljnom i dugogodišnjem istraživanju života i djela Stevana Vukotića, a koja se može okarakterisati i kao istorijska studija.

image

Maketa broda vizuelno dopunila priču

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

– Ne mogu da sakrijem sreću što je rezultat moga dugogodišnjeg rada pred javnošću. Konsultujući brojne domaće i strane arhive, svu dostupnu literaturu, mislim da sam uspio da na jednom mestu posložim sve važne činjenice o kapetanu Stevanu Vukotiću, prvom Bokelju i Srbinu koji je oplovio našu planetu. Kao kapetan duge plovidbe, smijem reći da to ni danas nije lak i mali poduhvat, a u vremenu jedrenjaka i tog stepena razvoja tehnike on je bio ogroman. Počastvovan sam što je tivatski Muzej kao institucija izrazio želju da se knjiga premijerno predstavi baš u njihovom prelijepom đardinu, tu nadomak istorijom bogate lokacije "Arsenala" i pomorskog parka. Mi pomorci najbolje znamo koliko smo svi jedna porodica kada smo na moru, i koliko nam je važno što znamo da pripadamo istorijskom nasljeđu takvih velikana poput kapetana Stevana - kazao je Kuzmanovski.

image

Detalj s promocije

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

Siniša Luković, novinar i publicista, stručnjak u oblasti maritimne istorije Boke Kotorske kazao je da je kapetan Vukotić značajan ne samo što je oplovio svijet već i zbog toga što je izradio nekoliko novih navigaciskih karti što je u to vrijeme vrlo složen i komplikovan posao koji zahtijeva veliko znanje iz različitih oblasti.

image

Detalj s promocije

-FOTO: AGENCIJA CG NEWS

Vrhunac njegove karijere po Lukoviću ipak se desio nakon povratka broda sa misije kada je kapetan Vukotić, osim što je odlikovan ordenom Svete Ane kao inače najmlađi dobitnik ovog odlikovanja, u 29. godini imenovan za komandanta školskog broda.

Danijela Đukić, direktorica JU Muzej i galerija Tivat, ističe da je ovaj događaj još jedan u seriji pratećih događaja retrospektivne izložbe "Pozornica snova" povodom pedeset godina slikarskog rada Zorana Mujbegovića.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:55