Milan Knežević, Berane / -
22/04/2024 u 12:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Književno veče Milana Kneževića sinoć u Beranama, uz smijeh i aplauze

Književno veče Milana Kneževića, koje je sinoć, uz goste programa, održano u prepunoj Galeriji Polimskog muzeja premašilo je očekivanja uz izvanredan odziv beranske publike, poštovalaca književnosti Kneževića i njega kao javne ličnosti.

 

Među prisutnima bili su i predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović, poslanik Milun Zogović, predsjednik Društva književnika Kosova i Metohije Novica Sovrlić, monah Evstatije, etnomuzikolog iz Rožaja Sulejman Beća Kujević, akademski vajar Miško Babović i drugi.

G- rađani Berana i gosti iz više gradova bili su u prilici da u dinamičnom jednosatnom programu čuju segmente poezije Milana Kneževića, od ljubavnih do, posebno, satiričnih pjesama, koje su naišle na izvrsne reakcije, smijeh i aplauze svih prisutnih, navodi se u saopštenju.

Veče je otvorila talentovana studentkinja italijanskog jezika i književnosti Nataša Milić, koja je pročitala jednu pjesmu Kneževića, a zatim se autor obratio prisutnima kratkom besjedom u kojoj se osvrnuo na savremeni društveni trenutak i svoje književne preokupacije.

O poetici Milana Kneževića potom je govorio prof. dr Dragan Koprivica navodeći da je Knežević još 1997. proglašen za najboljeg mladog pjesnika u izboru Radija Crne Gore i Biblioteke “Radosav Ljumović”, da je objavio šest zbirki poezije i roman “Obala Nesanice” (2021), za koji je dobio tri nagrade: “Radoje Domanović”, “Slobodan Kostić” i Vidovdansku povelju UKCG.

Kritičar je naglasio da sadržina romana o imaginarnoj afričkoj državici, potonuloj u švercu i kriminalu, u značajnoj mjeri korespondira s našom nedavnom realnošću, uz upečatljive metafore i satirične poruke o posrnuću nacije, potom uz buđenje slobodarskog duha i građanskog otpora.

Knežević i Koprivica održali kulturni program u zatvoru u Bijelom Polju

Istakao je da je Knežević, kao angažovani pjesnik, za knjigu “Robijaški refreni” dobio nagrade “Mirko Banjević” i “Velika gramata”, te da ukupno pet uglednih priznanja na najbolji način afirmišu njegov dosadašnji cjelokupni književni rad.

Nataša Milić je potom pročitala citat iz Pogovora Matije Bećkovića, u kojem veliki pjesnik, između ostalog, zaključuje: “I da nije bio pesnik, Milan Knežević bi se kao pesnik rodio u času poniženja, kad je ni kriv ni dužan seo na crnu stolicu i dospeo da robuje pod Spušku glavicu. A pošto je pesnik već bio, on u tamnicu nije otišao goloruk, već naoružan sveskom i olovkom, tim jedinim nepobedivim oružjem kojim se pesnici brane.”

Kao gost ove izvrsne književne večeri, u muzičkom dijelu programa, Dragan Koprivica je otpjevao jedan popularni hit i svirao na harmonici, nakon čega je, kao gost iznenađenja, nastupio Boris Boričić iz Berana, koji je takođe svirao na tom popularnom instrumentu.

U završnom dijelu programa Knežević je na temu Skaj-aplikacije i ministra na robiji čitao svoje dvije aktuelne poeme, koje je na društvenim mrežama dosad propratilo preko četirsto hiljada čitalaca. Humorističko-satirični osvrti u poemama izazvali su brojne aplauze i smijeh, te je Veče završeno u izvrsnoj atmosferi.

Pjesničko druženje u Polimskom muzeju, čija Uprava je učinila sve da program bude optimalno izveden, izuzetno uspješno je vodila medijator dr Marija Vešović, a utisci publike bili su izuzetni, uz želje za novim pjesničkim susretom sa Milanom Kneževićem.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 22:33