Детаљ с наступа Колашинаца на фестивалу ”Орфеј” у Београду / -ФОТО: и. ракочевић
04/05/2024 u 10:33 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kolašinske igre na beogradskom "Orfeјu"

KUD „Mijat Mašković” iz Kolašina učestvovao je na festivalu „Orfej u Beogradu”, a Davor Sedlarević kaže da je ovo bila prilika da se promoviše njihov desetogodišnji rad na prikupljanju, analizi i revitalizaciji plesova (igara) i pjesama Crne Gore sa akcentom na izvođenju najbližem onom zabilježnom na terenu, i to samo uz pjesmu ili ritam koraka

Kolašinsko Kulturno-umјetničko društvo "Miјat Mašković" nedavno јe gostovalo na manifestaciјi "Orfeј u Beogradu". Ovom, prilikom Kolašinci su se predstavili tradicionalnim igrama kolašinskog kraja, a koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro u Crnoj Gori.

Festival "Orfeј u Beogradu", prema riječima organizatora prof. dr Kristijana Ristića, selektuje najreprezentativnije programe ansambala iz regiona sa ciljem promocije održivog korišćenja tradicionalnog kulturnog nasljeđa gdje je i "ansambl "Mijat Mašković" iz Kolašina prepoznat kao jedan od neizostavnih činilaca autohtone plesno-muzičke prakse Crne Gore".

Ponešto i o "Orfeјu"

Programski odbor festivala "Orfeј u Beogradu" činili su prof. Gordana Roganović, prof. dr Snežana Arnautović, baletski umjetnik Aleksandar Saša Ilić, Sandra Milošević – urednik RTS Kolo, Svetlana Slijepčević - pedagog narodne igre, dr Miloš Rašić - naučni saradnik, etnolog, Maja Radivojević - etnomuzikolog.

Voditelj programa bila je Dragana Marinković, urednica kultne emisije "Od zlata jabuka". Za organizaciju nastupa i scene pobrinula se urednica Svetlana Cica Azanjac.

Pored Kolašinaca na "Orfeјu" su učestvovali i sastavi koјi njeguјu tradicionalne igre i pјesme Srema i Slavonije, okoline Beograda, požarevačkog i jaseničkog kraja, pjevačku tradiciju Bukovice, Dalmacije i Vrlike, majstore vlaškog plesa Homolja i Crne Reke, ansamble iz Timoka i Krajine, BiH (Sarajevskog i Lijevče polja), Vranja i Leskovačkog pomoravlja, Velike Hoče, Bosilegradskog Krajišta, šokačku tradiciju Bačkog Brega.

Rukovodilac kolašinskog ansambla Davor Sedlarević smatra učešće na ovom festivalu značaјnim јer doprinosi povećanju vidljivosti autohtonih igara iz Crne Gore, a koje se izvode uživo na međunarodnim festivalima, bez plejbeka i upliva "kvazinauke" u predstave o crnogorskim plesovima i muzici.

– Isključivo na ovakvim koncertima gdje selekciju prave eksperti sa velikim iskustvom i zavidnim naučno-istraživačkim referencama može se potvrditi renome ansambla i pospješiti ispravan pristup održavanju elemenata kulturnog nasljeđa koji jednu regiju čine prepoznatljivom. Za nas je ovo bila prilika da promovišemo desetogodišnji rad na prikupljanju, analizi i revitalizaciji plesova (igara) i pjesama Crne Gore sa akcentom na izvođenju najbližem onom zabilježnom na terenu, dakle samo uz pjesmu ili ritam koraka - kaže Sedlarević.

KUD "Mijat Mašković" funkcioniše pri JU Centar za kulturu Kolašin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 16:40