Zakrajšek i Martinović / -GRAD TEATAR, BUDVA
18/08/2024 u 13:53 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Koncert profesora

Koncertom Zorana Zakrajšeka, kontrabasiste i Bojana Martinovića, pijaniste, večeras, 18. avgusta, od 21 čas crkvi Santa Maria in Punta nastavlja se muzički program "Grada teatra" u Budvi. Na koncertu će biti izvedena djela Kuševickog, Parta, Rahmanjinova i Pjacole

Kontrabasista Zoran Zakrajšek potiče iz porodice eminentnih muzičkih pedagoga. Nakon završene niže i srednje muzičke škole „Vasa Pavić” u Podgorici upisuje studije kontrabasa na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je diplomirao i magistrirao sa najvišom ocjenom. Usavršavao se u Holandiji. Polaznik je majstorskih kurseva kod pedagoga svjetskog renomea. Dobitnik je i laureat brojnih nagrada na državnim i internacionalnim takmičenjima. Jedan je od najistaknutih crnogorskih kontrabasista u domenu klasične muzike. Od 2007. godine angažovan je kao vođa grupe i solo kontrabasista Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO). Kao predstavnik Crne Gore i član prestižnog „No Borders Orchestra” 2013. godine snimio CD za Universal music Austria i Deutsche Grammophon. U toku karijere imao je privilegiju da predstavlja Crnu Goru na raznim međunarodnim festivalima i da nastupa u prestižnim koncertnim dvoranama. Već niz godina ostvaruje uspješnu saradnju sa medjunarodnim festivalom Festival gudača Perast kroz majstorske kurseve i koncerte. Kao istaknuti crnogorski umjetnik angažovan je kao predavač na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Bojan Martinović potiče iz muzičke porodice. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju gdje je diplomirao i magistrirao sa najvećom ocjenom. Tokom 2002. i 2003. usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču u okviru Ljetnje akademije. Pohađao je kurseve kod istaknutih pedagoga. Intenzivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i sarađuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima. Nastupao je kao solista sa Moskovskim simfonijskim orkestrom, CSO, Banjalučkom filharmonijom, kamernim ansamblom „Camerata Academica”. Osnivač je klavirskog trija „Tritonus”. Na svom repertoaru ima preko 40 programa solističke, kamerne i orkestarske muzike. Nastupao je u najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu, Kini, Švajcarskoj, Švedskoj. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike. Jedan je od osnivača međunarodnog muzičkog festivala „Espressivo” i međunarodnog pjanističkog takmičenja Manja. Profesor je klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Član je Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 18:04