Zadovoljstvo učinjenim na domaćoj sceni / -FOTO: DALIBOR ŠEVALJEVIĆ
13/08/2024 u 18:53 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Koncertom „Jadrana” spuštena zavjesa prvog Tivatskog muzičkog festivala

Tivatski muzički festival, novoustanovljena kulturna manifestacija, završena je sinoć nastupom tivatskog Gradskog hora „Jadran” kojim je dirigovala Andrea Orlando Tripović
image

Publika svih generacija došla da podrži obnovljeni hor

-FOTO: DALIBOR ŠEVALJEVIĆ
Tonovi višeglasja bokeljskih horova zapalili su sinoć u publici vatre radosti i zadovoljstva u našoj plavoj vali. Gradski hor Jadran, koji vodi profesorka Andrea Orlando Tripović, nastupio je premijerno na završnici prvog Tivat Music Festival-a u prepunoj sali Centra za kulturu Tivat. Hor je obnovljen poslije dvadesetak godina u februaru, pod okriljem CZK Tivat, a gosti veličanstvene muzičke noći bili su Gradski hor Budva sa dirigentkinjom Laurom Ivanović i Gradski hor Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor, sa dirigentkinjom Dušicom Ćetković, navodi pres služba Tivatskog muzičkog festivala. Podsjetimo, festival je počeo 18. juna.

image

Dirigentkinja i horisti oduševili publiku

-FOTO: DALIBOR ŠEVALJEVIĆ

Na repertoaru su bile mediteranske pjesme i pop muzika. Kompoziciju „Bokeljska noć”, hor „Jadran” izveo je premijerno u obradi Jura Šabana-Stanića, a na bis kompoziciju „Galeb i ja” pjevao je a capella, uz aplauze i pratnju publike. Koncertu su, pored zvanica, Tivćana i Bokelja, prisustvovali kompozitor „Bokeljske noći” Hrvoje Hegedušić i sestra autorke teksta, tivatske pjesnikinje Maje Perfiljeve, Nada Franetić.

Pred početak koncerta prisutnima u sali se obratio Goran Božović, direktor CZK Tivat, navodeći da su Tivćani i njihovi gosti proteklih mjesec i po dana imali prilike uživati u bogatom programu i muzici vrhunskog kvaliteta na različitim lokacijama, preko trgova, parkova, ambijentalnih cjelina, rizorta, sve do ostrva Gospa od milosti.

image

Publika je bila dirnuta izvođenjem

-FOTO: DALIBOR ŠEVALJEVIĆ

Hegedušić: Čestike horu i dirigentkinji

– Iznenađenje! Hor „Jadran” je vrlo dobar, čudim se kako je dirigentkinja uspjela sjajnu masu ljudi, koji imaju sluha, spojiti, napravila je veliki posao! Čestitam i njoj i cijelom horu, boja mi je savršena. Kad sam je komponovao, zaista nisam očekivao da će „Bokeljska noć” toliko da traje, komponovao sam je za Splitski festival, a poslije je zaživjela i to svakog autora začudi koliko pjesma traje! To znači da su je ljudi prihvatili i to samo ide iz generacije u generaciju - izjavio je Hrvoje Hegedušić.

– Uživali smo u nastupima virtuoza sa različitih meridijana. Imali smo prilike vidjeti domaće afirmisane umjetnike, a bogami i mlade nade i naraštaji dobilii su priliku da se pokažu i afirmišu, što nam je i bio cilj. Gradili smo publiku od beba do odraslih, desili su se neki novi ansambli i orkestri. Jako sam ponosan što smo dobili festival vrhunskog kvaliteta, koji slavi umjetnost i koji će nas predstavljati i van granica Crne Gore. Čini mi se da smo već postigli zrelost kao da nismo na prvom izdanju Festivala. CZK Tivat će i dalje biti generalni pokrovitelj i vjerujem da će već naredne godine ovaj festival trajati duže. Posebna mi je čast što na kraju prvog TMF-a premijerno nastupa Gradski hor „Jadran”, uz podršku drugih bokeljskih horova i što je publika došla u velikom broju da ga podrži - kazao je Božović.

image

Hor pred punom salom u Tivtu

-FOTO: DALIBOR ŠEVALJEVIĆ

Prisutnima se obratila i dr umjetnosti Dragana Jovanović, umjetnička direktorka Tivatskog festivala muzike, podsjećajući da je tokom osam nedjelja na festivalu održan 21 koncert na 11 lokacija, da su ugostili preko 550 izvođača iz 21 države.

– Srce mi kaže da sam u posjedu lepih trenutaka i sećanja, koje sam sa zadovoljstvom podelila sa umetnicima, saradnicima i sa publikom. Programi TMF-a obuhvatili su dela velike umetnosti, koje su izvodili umetnici sa svetskih scena, kao i dela iz žanra džeza i pop muzike. Posebnu pažnju poklonili smo najmlađoj publici, a poseban prostor dali smo autorima i izvođačima iz Tivta i Boke kotorske - rekla je Jovanović, podsjećajući na segmente festivala posvećene Maji Perfiljevoj, muzici don Krsta Ivanovića, kao i savremenim kompozitorima Nini Perović i Ivanu Maroviću.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 00:34