Kristina Babić, pjesnikinja iz Andrijevice / -PRIVATNA ARHIVA
05/04/2023 u 14:04 h
Vera SamolovVera Samolov
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kristina Babić: Moje pjesme se ne služe velikim riječima

O velikim planovima se malo govori, ali nam Kristina sa ponosom najavljuje promociju zbirke u rodnom gradu, Beranama 12. aprila, u Centru za kulturu

Iz malog mjesta dolaze veliki ljudi, pokazuju imena čija poezija nema rok trajanja. Od velikog Mihaila Lalića, pa sve do mladih talenata koji su zakoračili na ovaj put. Andrijevica čuva književnost, iako mala, stvara velike umjetnike, nadamo se da će rame uz rame sa njima biti i Kristina Babić.

Kristina je rođena 19. maja 1994. u Beranama gdje provodi veliki dio svog djetinjstva, dok u Andrijevici kreira svoje prve stihove. Od malih nogu posvetila se pisanju jer, kako kaže, ona ne piše poeziju već njome ispunjava svoju dušu. Njeno stvaralaštvo privlači pažnju još 2012. godine kada izlazi njena prva zbrika pjesama ''Laku noć tvojim očima''. Kristina je djevojčica koja mašta - žena koja voli.

Promocija u Beranama

Velikim stvarima potrebno je vrijeme da pronađu svoj put i smisao, a ''Da si ti neko moj '' to uspijeva za kratko vrijeme. O velikim planovima se malo govori, ali nam Kristina sa ponosom najavljuje promociju zbirke u rodnom gradu, Beranama 12. aprila, u Centru za kulturu.

Pjesnikinja kaže da će na ovoj književnoj večeri naslovljenoj "Ovo sam ja", pokušati da odgovori na pitanja koja je cijena poezije i šta za nju znači ljubav.

- U svojoj prvoj knjizi "Laku noć tvojim očima" tražila sam ljubav u drugima, dok je knjiga "Da si ti neko moj" više kao traženje puta do kuće, do sebe same i ljubavi prema sebi kao jedinstvenom Božjem biću - kaže Babić.

Početak oktobra 2022. donio je Kristini Babić niz novih uspjeha, a ona nastavlja da ih niže dok njena nova knjiga putuje svijetom. Ova knjiga, kako kaže, jeste dnevnik života jedne djevojke u strofama, ali i njeno odrastanje. Svestranost, posvećenost i kreativnost su samo neki od afiniteta ove autorke, žene koja raste kroz svoje poetsko izražavanje.

image

Kristina Babić, pjesnikinja iz Andrijevice

-PRIVATNA ARHIVA

Profesorica književnosti i pjesnikinja Ljerka Petković zapisala je o mladoj poetesi da je "oslobođena stega vezanog stiha"

- Ljubav je vrh do koga treba stići, pun prepreka. Ali, ljubav je i čarolija, bajka, sreća... Kada se sruši, bole sjećanja, uspomene, strah od samoće, boli povrijeđenost. Tako saznajemo da život nije obojen ni crnom ni bijelom bojom, već da je često protkan različitim nijansama. To nam poručuje ova mlada pjesnikinja u svojoj poeziji koja je zasnovana na kontrastu. Oslobođene stega vezanog stiha, ove pjesme prate unutrašnje treptaje lirskog subjekta i dužinom stihova i strofa, zajedno sa sadržajem, otkrivaju osnovni ton u većini pjesama. Ritam većine ovih pjesama počiva na različitim lirskim paralelizmima (anaforama, epiforama, refrenu), ali i na nedosljednoj rimi koja se javlja u svim svojim oblicima, od ukrštene do parne i obgrljene, ali bez neke posebne pravilnosti, što Kristininim pjesmama daje jedan poseban i orginalan pečat – kaže Ljerka Petković.

Poezija Kristine Babić je objavljivana i na online art & literary magazinu Insp. u Srbiji. Dostupna je u nekoliko antologija, a stihovi su prevedeni na engleski i mađarski jezik.

- Moje pjesme se ne služe velikim riječima, već kroz jednostavne metafore i jasne slike pokušavaju da razdane tminu zgusnutih i neobrađenih emocija - kaže Kristina Babić.

Nikolina STANIĆ

*Tekst je urađen u okviru prakse studenata FPN - Medijske studije i novinarstvo

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 01:27