MP trio i gost - Peruničić, Novak, Ivanović i Martinović na sceni KIC-a / -SRDJAN BOLJEVIC
14/01/2023 u 10:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kroz džez izraz čuvaјu svoјe rok i bluz ljubavi

Podgorički džez trio MP otvorio koncertnu sezonu u KIC „Budo Tomović”

Nakon novogodišnjih praznika muzički programi u KIC "Budo Tomović" počeli su koncertom podgoričkog džez trija MP. Na koncertu naslovljenom "Jazz muzika za sve!", pored članova trija koji čine Miladin Peruničić (gitara), Davor Novak (bas gitara) i Ivan Ivanović (vokal, bubnjevi), nastupili su i gosti - violinista Vili Ferdinandi, pijanista Božidar Bole Martinović i pjevač Marko Vlahović.

Zajednička poveznica, kao što i stoji u naslovu, bio je džez. Jer, članovi MP trija pored svojih autorskih kompozicija predstavili su publici i svoje eklektično džez viđenje poznatih pop, rok, bluz kompozicija, kao i džez standarda, što je koncertu dalo i finu nostalgičnu notu.

– Mi želimo da sublimiramo sve pravce i uticaje koji su bili uz nas i na početku našeg muziciranja i sada, u jedan zvuk i jednu formu. Zato se u našoj muzici pronalaze različite i emocije i stilovi, epohe - kaže gitarista Miladin Peruničić.

Koncert dio šireg proјekta

Ovaj koncert MP trija je dio projekta: "Muzika za sve! – Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva iz oblasti zaštite autorskog i srodnih prava u Crnoj Gori", koji sprovodi PAM CG sa partnerima NVO "STIVI" i KIC "Budo Tomović". Projekat se realizuje u okviru programa: "Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – M'BASE" koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje - CGO u saradnji sa partnerima, njemačkom Fondacijom Fridrih Erbert Štiftung, NVO Centrom za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore i NVO Politikon mreža. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Objašnjava i zašto su se odlučili da sastav čini jedna "klasična" rok formacija instrumenata - gitara, bas i bubnjevi, iako su sada naklonjeniji džez izrazu.

– Jeste, to je sveto trojstvo rokenrola. A, mi i jesmo gitare uzeli u ruke da bismo svirali rok i bluz. No, rok i bluz jesu ona prva inicijalna kapisla u životu svakog muzičara na električnim žicama, i to se trudimo da sačuvamo u našem zvuku - dodaje on.

image

MP trio sa Martinovićem na sceni KIC-a

-SRDJAN BOLJEVIC

Kako su predstavili i nekoliko njihovih autorskih kompozicija, zanimalo nas je da li se uskoro može očekivati album.

– Nama je bitno da objavljujemo singl po singl, i da to što objavimo može da se poveže u jednu logičnu cjelinu. Samim tim album će po logici stvari doći po završetku tog projekta - kaže Peruničić.

Naziv sastava, kaže nam, svojevrsna je igra riječima, jer su to njegovi inicijali, kao i naziv za svojevremeno često korišćen muzički format snimka - MP3.

Ž.J.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 07:40