KUD ”Piva” iz Plužina / -PRIVATNA ARHIVA
05/09/2024 u 15:41 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

KUD "Piva" pobjednik Svesrpskog sabora u Istočnoj Ilidži

Na 18. Svesrpskom saboru kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasijanja održanom od 29. avgusta do 1. septembra u Istočnoj Ilidži, KUD "Piva" iz Plužina je aposolutni i sveukupni pobjednik, saopštili su iz kulturno-umjedničkog društva.

Pod sloganom "Veselite se kićeni svatovi", na saboru su učestvovala 43 kulturno-umjetnička društva, pjevačke grupe i udruženja iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, koja njeguju izvorni folklor i tradicionalno pjevanje. Gost sabora bio je KUD "Braka Minkovi od Kukliš" iz Strumice, iz Sjeverne Makedonije.

Na konkursu za izbor sveukupnog pobjednika Sabora odabrano je pet KUD-ova, koji su 31. avgusta na Trgu dr Miodrag Lazić, u Istočnoj Ilidži, prikazali sopstvenu kreativnost, izvođenjem scenskih prikaza svatovskih običaja, zbog čega su pozdravljeni aplauzom od mnogobrojne publike.

image

KUD "Piva" iz Plužina

-PRIVATNA ARHIVA

Društva su učestvovala u konkursu za najbolji literarni rad na temu: Svatovska-prosidba, svadba i vjenčanje u mom kraju. U nedjelju, 1. septembra, u porti crkve u Vojkovićima, održano je takmičenje grupa u tradicionalnom izvornom pjevanju.

Ove godine je za sveukupnog pobjednika sabora u sve tri kategorije proglašeno Kulturno-umjetničko društvo "Piva", iz Plužina.

U okviru sabora promovisana je i knjige prof. dr Dimitrija Golemovića "Svaka se ptica po svom glasu poznaje". Prof. dr Golemović je, inače, bio i predsjednik žirija za ocjenjivanje scenskih prikaza običaja i tradicionalnog pjevanja.

Kulturno-umjetničko društvo "Piva" iz Plužina je ovim velikim i značajnim uspjehom na najbolji način upotpunilo svoju bogatu riznicu nagrada i priznanja u jubilarnoj tridesetogodišnjici rada na očuvanju kulturnog nasleđa Pive i Crne Gore.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 10:54