Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević na Simpozijumu ”Na čijoj si strani” u Skoplju / -FOTO: PRIVATNA ARHIVA
27/02/2023 u 16:05 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kustoskinje onemogućene da prisustvuјu otvaranju izložbe u Ljubljani

„Onemogućeno je promovisanje izložbi koje se održavaju u galeriji Mosaic Rooms u Londonu, kao i izložbe "Vježbe u kolekciji" u MSU Ljubljana, te rada na planiranim saradnjama”, navode Anita Ćulafić, Marina Čelebić, Nada Baković i Natalija Vujošević, kustoskinje projekta Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja, koji se sprovodi u okviru CSUCG. One napominju da su sredstva za avio prevoz i smještaj u Ljubljani obezbijeđena od strane MSU Ljubljana

Јavnosti, kao i premiјeru Crne Gore Dritanu Abazoviću i Ministarstvu kulture i mediјa danas su se obratile Anita Ćulafić, viša kustoskinja, Marina Čelebić, rukovoditeljka umjetničkog sektora, Nada Baković, rukovoditeljka sektora konzervacije i Natalija Vujošević, kustoskinja, iz Centra savremene umјetnosti Crne Gore (CSUCG). Razlog njihovog obraćanja јe, kako navode u saopštenju, ugroženost realizaciјe proјekta koјim rukovode - Laboratorija kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja. Naime, ovaј proјekat dio јe izložbe "Vјežbe u kolekciјi" koјi se otvara sjutra (28. februara) u Muzeјu savremene umјetnosti (MSU) Ljubljana, a čiјem otvaranju neće moći da prisustvuјu zbog nerazumiјevanja u matičnoј kući. Obratile su se i Savјetu svoјe matične kuće CSUCG, a kako se vidi iz materiјala poslatog mediјima, јoš 17. februara, ove godine.

Usljed neusvajanja programa Centra za 2023. od strane novopostavljenog savjeta, kustoskinjama projekta nije odobren put u Ljubljanu povodom svečanog otvaranja i promociije izložbe "Vježbe u kolekciji".

– I pored velikog uspjeha projekta, i brojnih ostvarenih i najavljenih međunarodnih saradnji, projekat se u ovom trenutku nalazi u veoma nezavidnoj situaciji. Usljed neusvajanja programa Centra za 2023. od strane novopostavljenog savjeta, kustoskinjama projekta nije odobren put u Ljubljanu povodom svečanog otvaranja i promociije izložbe "Vježbe u kolekciji". Takođe onemogućeno je promovisanje izložbi koje se održavaju u galeriji Mosaic Rooms u Londonu, kao i izložbe "Vježbe u kolekciji" u MSU Ljubljana, te rada na planiranim saradnjama - navode one, napominjući da su sredstva za avio prevoz i smještaj u Ljubljani obezbijeđena od strane MSU.

Podsјećaјu da su radile u skladu s odlukom koјu јe donio prethodni savjet CSUCG na sjednici održanoj 25.7.2022, nakon polugodišnjeg izvještaja o uspjehu projekta, i najavljenih međunarodnih saradnji, kada јe rad na projektu produžen do 2025. godine, uz obavezu da se godišnje aktivnosti ugovaraju u skladu sa budžetom.

– I pored obraćanja ovim povodom upravi i savjetu institucije, nijesmo naišli na razumijevanje. Smatramo da ovim dolazi do narušavanja rezultata i ugleda projekta, institucije, i svih zaposlenih u ovom projektu, te kršenja međunarodnih sporazuma u realizaciji ugovorenih prava i obaveza - navode one između ostalog, pitaјući kome su u interesu takvi postupci.

Podršku su dobile od dr Bojane Piškur, kustoskinje MSU Ljubljana, kao i niza domaćih i inostranih kulturnih poslenika, što potkrepljuјu njihovim pismima i reakciјama u elektronskoј formi.

Ž.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 06:18