Лeзли Харисон на сцени у Тивту, гдје су наступили прво вече фестивала / -ФОТО: MADE IN NEW YORK JAZZ FESTIVAL MONTENEGRO, FEJSBUK
21/06/2022 u 20:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Лезли Харисон: Волим добре пјеваче независно од жанра

Mој радијски глас је ипак нешто сасвим друго у односу на пјевање. То су скоро па два подијељена персоналитета. Моју личност доносим на радио, а моје глумачке способности доносим на сцену, док пјевам, каже Харисон

Концертом у атријуму подгоричке Капитал плазе завршено је шесто црногорско издање Made in New York Jazz Festival-а. Публику су својим ауторским, као и обрадама и извођењем класика свих могућих жанрова у џез маниру одушевили музичари из САД, региона и Црне Горе. Својеврсна тачка на "и" овог концерта био је излазак на сцену пјевачице Лезли Харисон, која је својим моћним и истовремено веома топлим и изражајним гласом публику и дословно подигла на ноге. А, учинила је то једнако и избором пјесама које је извела - "What a little moonlight can do" Били Холидеj, "Ain`t no sunshine" Била Видерса и "What`s going on" Марвина Геjа.

Наша публика упознала је Харисон као пјевачицу, но америчка публика њен глас одлично препознаје и као глас водитељке и критичарке WBGO џез радио станице. Како за "Дан" каже Харисон каријеру радијске новинарке почела је градити прије каријере џез пјевачице.

– Волим музику, па могу рећи да је радио само друга врста платформе за исту љубав. А, прије радија била сам глумица. Одлучила сам да радим преко дана како бих себи обезбиједила додатна средства. Јер, знате, глума је тешка, захтјевна, и ако сте у представи која не зарађује много, ви морате радити додатни посао. А одлучила сам и да пјевам, јер одувијек сам вољела да пјевам - каже Харисон.

На нашу опаску да има и глас за оба позива, Харисон додаје:

– Јесте, имам и глас, и упалило је. Но, мој радијски глас је ипак нешто сасвим друго у односу на пјевање. То су скоро па два подијељена персоналитета. Моју личност доносим на радио, а моје глумачке способности доносим на сцену, док пјевам - каже Харисон.

Волим добру причу у стварном позоришту

Занимало нас је, с обзиром на то да каже да на сцени док пјева користи и своје глумачко искуство, да ли би се онда окушала у опери, Харисон једноставно одговара да би вољела. Занимљиво, каже да није љубитељ бродвејских мјузикла, за разлику од опере.

– Као глумица, ја волим добру причу у стварном позоришту. Нисам ни против пјевања у театру, али не на начин како се то ради у мјузиклу. У позоришту је пјевање сасавим другачија врста експресије - појашњава она.

Лезли Харисон каже да воли музику генерално јер се њена снага огледа у томе да публика на различитим континентима осјећа и воли исте ствари, иако рецимо можда не зна енглески. Када је у питању њен лични избор каже да воли добре пјеваче невезано за неки одређени музички жанр.

– Одрасла сам слушајући госпел, карипску музику, али иако сам џез пјевачица, моја љубав је соул музика, мотаун (motown), стари R'N'B, и то миксујем с оним што сада радим. Волим Марвина Геја, Нину Симон, Сару Вон, Коми Мекреј, Стивија Вондера... Јер, ја сам рођена `60. и одрасла сам уз ту музику и нормално је да је волим, јер је дио мене, мог ДНК. Нисам одрасла уз Елу Фицџералд, Њу сам "упознала" и завољела касније, кад сам одрасла. Волим и цијеним џез, и трудим се да неке од ових композиција које волим изводим у џез маниру, џез аранжманима прихватљивим за џез публику - каже Харисон, истичући за крај разговора да је одушевљена људима и љепотама Црне Горе.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. septembar 2024 03:31