NAJAVA ZA SIMPOZIJUM / -CANU
01/10/2024 u 13:26 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mediteranske kulture u dijalogu

Crnogorska akademija nauka i umjetnosti organizuje naučni simpozijum "Mediteranske kulture u dijalogu" ("Mediterranean Cultures in Dialogue"), koji će se u okviru Evromediteranske mreže akademija (Euro Mediterranean Academic Network – EMAN), i pod pokroviteljstvom Međuakademijske grupe za razvoj sa sjedištem u Parizu (Groupe Interacadémique pour le développement – G.I.D), održati 3. i 4. oktobra u Baru

Naučni simpozijum će okupiti preko 25 učesnika, predstavnika nacionalnih akademija zemalja mediteranske regije, koji će predstaviti izlaganja na teme vezane za bogato i raznovrsno nasljeđe Mediterana sagledano kroz prizmu njegove jedinstvene tradicije i kulture. Mediterana - kao civilizacijskog, kulturno-istorijskog, društvenog, geo-političkog, pravno-regulativnog i ekonomskog središta, i kolijevke, ali i istorijskog stjecišta, različitih jezika, filozofske misli, književnih izraza, graditeljskih pravaca i drugih formi umjetničke kreacije, do modernog doba digitalne kulture, brige o održivom razvoju i pozicioniranja u širim međunarodnim odnosima. Poseban osvrt biće dat na poduhvat sastavljanja enciklopedije Mediterana kao autentičnog izraza trajnog dijaloga i doticaja između kultura Mediterana i dijeljenja zajedničkih vrijednosti koje nas povezuju.

Po završetku naučnog skupa biće održana sjednica Generalne skupštine Evromediteranske mreže akademija (G.I.D–EMAN), na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo ove asocijacije za naredni trogodišnji period, naјavljuјu iz CANU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 13:26