Milica Bakrač / - SRDJAN BOLJEVIC
16/10/2024 u 10:06 h
Željko ŠapurićŽeljko Šapurić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Milica Bakrač dobitnica nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za knjigu poezije „Hranitelj ptica“

Pjesnikinja iz Nikšića, Milica Bakrač jedan je od dobitnika književne nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ za najbolju pjesničku knjigu u ovoj godini.

Nagradu dodjeljuje Zadužbina „Brankovo kolo”, kulturna institucija iz Sremskih Karlovaca koja čuva uspomenu na Branka Radičevića i njegovo djelo.

Milica Bakrač je dobila nagradu za knjigu izabranih i novih pjesama „Hranitelj ptica” drugo dopunjeno izdanje Instituta za srpsku kulturu, posebna izdanja, 2024. Nikšić.

Recenzije u knjizi potpisuju Zoran Đerić i prof. dr Miloš Kovačević, urednik izdanja je dr Nikola Marojević a izdavač prof. dr Budimir Aleksić.

Srpski književnik, prevodilac, teatrolog i filmolog, Zoran Đerić ističe da „ovaj bogati izbor poezije pokazuje genezu pjesničkog rasta i sazrijevanja Milice Bakrač koja je zadržala svoj autorski pečat u svim knjigama, prije svega u znaku odbrane korijena srpskoga bića, jezika, pisma, hrišćanskog učenja i vjere, „a s njima i vjere u čovjeka, ali i vjere u moć pjesničke reči.“ 

Autorsko veče Milice Bakrač u Podgorici

Lingvista, prof. dr Miloš Kovačević u recenziji navodi „da danas u pjesničkom glasu Milice Bakrač, bez sumnje, najautentičnije, najiskrenije i najekspresivnije odjekuje srpski glas Crne Gore, ili možda preciznije: glas srpske Crne Gore. Poezija Milice Bakrač već je postala zaštitni znak poetske odbrane srpskoga bića i srpske suštine Crne Gore. A srpsku suštinu Crne Gore čine njeni identitetski nacionalni kriterijumi: jezik i pismo. Srpski pisac, srpski pjesnik, a posebno srpska poetesa, srpski su ne samo po tome što pišu srpskim jezikom i ćirilicom nego što u gotovo „golgotnim" vremenima za srpski jezik i ćirilicu, dižu pjesnički glas i pobune i odbrane: pobune protiv onih i odbrane od onih što bi da protjeraju srpski jezik i ćirilicu i samim tim polako ali sigurno izvrše „jezičko-ćiriličko“ čišćenje vjekovnih srpskih etničkih i kulturnih prostora.

Kovačević takođe smatra da poeziju Milice Bakrač krase „najzahtjevnije pjesničke forme, poput soneta i sonetnog vijenca, pri čemu ona i u tim formama pokazuje izuzetnu samosvojnost – stvarajući, na primjer, sonetni venac „s glavom“, ili pak azbučni sonetni vijenac, u kome je magistrale azbučnik, završna pjesma sa azbučnim akrostihom. A akrostih je jedna od najznačajnijih dominanti poezije Milice Bakrač. Nema pjesnika koji ima toliko pjesnički uspjelih akrostišnih soneta koji u poeziji Milice Bakrač nijesu na uštrb autentičnih pjesničkih sadržaja.

Uz Milicu Bakrač ovogodišnji laureati nagrade su: Pero Zubac, dobitnik nagrade Brankovog kola za ukupno djelo, zatim Todor Bjelkić, Valentina Milačić, Damir Malešev, Igor Mirović, Barbara Novaković i Mile Lisica.

 Nagrada „Perčat varoši sremsko karlovačke“ se dodjeljuje u godini proslave dva vijeka od rođenja Branka Radičevića i biće svečano uručena novim laureatima na „Prolećnim  Brankovim danima 2025“ u Sremskim Karlovcima,  u najstarijoj srpskoj gimnaziji, gdje se Aleksije Radičević, poslednji Branko, veliki pjesnik srpskog romantizma školovao od 1835. do 1841. godine. Brankovo kolo će naredne godine obilježiti 190. godišnjicu dolaska Aleksija Radičevića na školovanje u Karlovačkoj gimnaziji.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. oktobar 2024 10:06