Sastanak predstavnika MKM i radne grupe / -FOTO: MKM
23/03/2023 u 14:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MKM predstavilo radnoj grupi Nacrt Nacionalnog programa razvoja kulture za period 2023. do 2027.

Ministarstvo kulture i medija predstavilo je danas Radnoj grupi Nacrt Nacionalnog programa razvoja kulture za period 2023-2027. Članovima Radne grupe predstavljene su i tri analize - institucionalnog sektora, vaninstitucionalne kulturne scene i publike, na osnovu kojih je izrađen Nacrt dokumenta.

Resorna ministarka Maša Vlaović јe kazala da će se ovim dokumentom utvrditi ciljevi i prioriteti razvoja kulture za naredni petogodišnji period i odrediti organizacione, finansijske i administrativne mjere za njihovo ostvarivanje.

Radom na izradi Nacrta koordinirali su predstavnici Ministarstva, javne ustanove kulture čiji je osnivač država, njih ukupno 12, dva organa državne uprave, sve ustanove kulture čiji su osnivači opštine, kao i veliki broj organizacija civilnog društva i privatnog sektora u kulturi.

Na početku sastanka, saradnica u MKM, Milica Dragićević, predstavila je metodološki pristup koji je korišten prilikom izrade dokumenta.

V.d. generalne direktorke za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture i medija, Dobrila Vlahović јe kazala da јe " cilj nam je jačanje kadrovskih kapaciteta".

– Nemamo baš dobru saradnju sa vlasnicima i držaocima, a znamo i da je ulaganje u kulturnu baštinu skupo – rekla je Vlahović i dodala da nijesu dovoljno iskorišćeni međunarodni fondovi i nema dovoljno interesovanja investitora za ulaganje.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Durutović je nastoјalo da se definišu želje i potrebe koje realno mogu biti ostvarive.

Direktor Direktorata za kreativne industrije i koordinator procesa izrade NPRK Igor Rakčević, rekao je da јe neophodno јe uključiti stručnu javnost i da će MKM "insistirati na transparentnoj participativnosti razlicitih sudionika".

Radnu grupu koјoј јe prezentovan Nacrt čine Dragoljub Janković, Dragica Lompar, Maja Ćetković, Karlo Kalezić, Slobodan Mitrović, Ljiljana Zeković, Ognjen Spahić, Sehad Čekić, Bećir Vuković, Ana Vukotić, Predrag Šušić, Edin Jašarović, Peđa Uljarević, Janko Ljumović, Predrag Zenović, Dušan Kaličanin, Marijeta B. Lanzardi, Mato Uljarević, Marina Vujačić, Dobrila Popović, Jelena Tomašević, Predrag Malbaša, Tatjana Rajić, Miloš Vukanović, Miodrag Banović i Nenad Vujadinović.

S.Ć.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:25