OPlakat predavanja / - MSUCG
01/02/2024 u 11:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MSUCG: Ivan Novak iz "Laibacha" u Muzičkom Centru Crne Gore

Novak će održati o kultnoj grupi koja je osnovana u Trbovlju 1980. godine

Predavanje Ivana Novaka iz grupe "Laibach" biće održano sjutra u 17 časova u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore. 

Predavanje se organizuj u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti Crne Gore.

O ovoj kultnoj grupi publiku će upoznati Novak, jedan od osnivača grupe “Laibach” i Natalija Đuranović, kustoskinja MSUCG.

Grupa "Laibach" je osnovana 1980. godine u Trbovlju, u okviru slovenačkog ili, u to vrijeme, šireg jugoslovenskog pank i alternativnog umjetničkog pokreta 80-ih godina. Provokativan stav koji su članovi zauzeli od svojih početaka shvaćen je kao odgovor na totalitarizam tadašnje SFRJ. Grupa Laibach ne osporava sistem parodijom ili direktnom kritikom; njihov specifičan način provokacije obično se definiše kao nad-identifikacija. Ili, kako sami kažu: 

- Umjetnost i totalitarizam se ne isključuju. Totalitarni režimi ukidaju iluziju revolucionarne individualne umjetničke slobode - naveo je on.

Ivan Novak ističe da je Laibach Kunst princip svjesnog odricanja ličnog ukusa, rasuđivanja, ubeđenja, “to je slobodna depersonalizacija, dobrovoljno preuzimanje uloge ideologije, demaskiranje i rekapitulacija režimskog postmodernizma”.

- Politika je najviši oblik popularne kulture, a mi koji stvaramo savremenu popularnu kulturu sebe smatramo političarima - naveo je on.

Međutim, Novak ističe da je svaka umjetnost podložna političkoj manipulaciji, osim one koja govori jezikom te iste manipulacije - “Govoriti političkim izrazom znači otkriti i priznati sveprisutnost politike.“ 

Događaj se realizuje u koprodukciji sa Muzičkim centrom Crne Gore, uz saradnju sa Izdavačko-edukativnim sektorom MCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 20:10